Taina Elg är ingen vanlig Hollywoodfru

Finlands enda glamorösa Hollywood- och Broadwaystjärna – Taina Elg – saknar sitt gamla hemland och vill gärna stå framför kameran en gång till.

På tamburväggen hemma hos Taina Elg i New York, hänger foton och affischer från en lång och framgångsrik karriär. Ett av fotografierna föreställer en strålande glad George Cukor som sittande vid pianot dirigerar sin stjärna.

George Cukor regisserade filmen Les Girls med Taina Elg i den kvinnliga huvudrollen. Året var 1957 och Les Girls blev Taina Elgs stora genombrott. Då hade hon året därförinnan belönats med en Golden Globe som bästa kvinnliga nykomling. För sin insats i Les Girls fick hon sin andra Golden Globe, i kategorin bästa kvinnliga musikalstjärna.

Taina Elgs tolkning av Cole Porters Ca c'est l'amour är i dag ett musikaliskt örhänge.

– George Cukor var härlig, säger Taina Elg och förlorar sig i minnet av regissören som även blev hennes vän.

– En gång blev min man och jag hembjudna till honom. Han ledsagade oss in i köket och presenterade oss för sina två finskspråkiga hemhjälpar som arbetade för honom. Han tyckte om finländare och bjöd gärna på finska delikatesser när han hade gäster.

Bild: Cata Portin

Motspelare i Les Girls var legendariska Gene Kelly och på tal om honom lyser Elg upp.

– Gene Kelly var utomordentlig trevlig men inspelningen av Les Girls var en svår period för honom. Hans hustru lämnade honom och han var mycket olycklig. Sedan gifte han om sig.

Vi befinner oss i vardagsrummet i Taina Elgs lägenhet på Upper West i New York. Hit flyttade hon tillsammans med sin andre man, Rocco Caporale, och här har hon bott i snart tjugo år. Hon är amerikansk medborgare sedan länge men talar fortfarande flytande svenska och finska.

Från fönstret skymtar floden Hudson och från rummet intill hörs härliga toner. Elgs son, jazzmusikern Raoul Björkenheim, är på ett av sina regelbundna besök hos sin mamma.

Raoul var bara ett år när moderns karriär tog fart. Hur lyckades hon kombinera skådespelarkarriären med livet som småbarnsmamma i USA på 1950-talet?

Taina Elg småler vänligt.

– Lyckligtvis hade jag en god väninna som tog hand om Raoul när jag inte var hemma. Raoul var ett lättskött barn och väldigt duktig på att leka ensam.

Sonen har inga invändningar.

– Taina var en alldeles normal mamma, säger Raoul Björkenheim och sorterar raskt en samling gamla cd-skivor.

Man måste orka. den som vill göra karriär på Broadway ska helst kunna både dansa och sjunga, säger Taina Elg, här på promenad längs Hudson i New York. Bild: Cata Portin

Balettkarriären kom av sig

Framgångarna i Hollywood förde Taina Elg till Broadway där hon debuterade 1961. Musikalrollerna blev många, i bland annat Irma la Douce, Redhead, Nine och Titanic.

Men egentligen var det balettdansös Taina Elg skulle bli.

Varje gång Taina Elg besöker sin barndomsstad Helsingfors vandrar hon iväg till gamla operan – nuvarande Alexandersteatern – i hörnet av Fredriksgatan och Bulevarden.

– Jag var sex år när jag började i operans i balettskola, säger Elg och berättar att hon i tio år dansade under ledning av Airi Säilä.

– Men så vi fick kämpa för att få finansiering till våra uppsättningar. På den tiden fanns inga statsbidrag.

Karriären fortsatte på Stora Teatern i Göteborg dit Taina Elg och tre andra dansöser från balettskolan anlände från ett krigshärjat och fattigt Finland.

– Vi blev väldigt väl omhändertagna i Sverige. Alla tyckte så synd om oss efter allt elände vi genomlidit under kriget.

Bild: Cata Portin

Under åren i Sverige hann Elg dansa också med Birgit Cullberg samt turnera med Svenska Dansteatern. Turnén gick till Prag och blev minnesvärd.

– Det var första gången jag flög vilket var mycket spännande. När vi kom fram var det förskräckligt att se hur förödande hårt Europa hade drabbats av kriget.

Balettkarriären fick ett abrupt slut när Taina Elg halkade i en trappa och kanade ner hela vägen. Efter olyckan dög vristen inte till att dansas på längre.

– Sådant händer, säger Elg lugnt.

Mot Hollywood och Broadway

Taina Elgs karriär inom filmen började tidigt. redan som elvaåring var hon med i den första filmen om familjen Suominen – Suomisen perhe – då i rollen som gäst på ett barnkalas.

I början av 1950-talet kallade Hollywood. Taina Elg skrev kontrakt med filmjätten Metro Goldwyn Meyer och debuterade på amerikansk mark i filmen The Prodigal där Lana Turner hade huvudrollen. Belöningen var den första av de två Golden Globes som Elg har förärats.

Många är borta

I början av 1960-talet etablerade sig Taina Elg i New York och hann vara med i flera uppsättningar på Broadway.

– Roligast var Nine. Och Titanic var den senaste uppsättningen. Med Titanic turnerade jag runt USA i ett helt år.

Länge begrundar vi affischen för Nine. Den pryds av ett porträtt av den färgstarke Raul Julia som hade huvudrollen i musikalen som bygger på Federico Fellinis kultfilm 8 1/2. Raul Julia hade huvudrollen som filmregissören Guido Contini.

– Tyvärr blev han sjuk och dog. Det är många som är borta, konstaterar Elg sorgset.

Vilket råd skulle du ge åt den som vill in på Broadway i dag?

– Man måste vara beredd att jobba hårt. Och helst ska man både kunna sjunga och dansa.

Själv lärde sig Taina Elg redan som barn att älska musik och att ett liv som konstnär inte ger mycket fritid. Hennes pappa var pianisten Åke Elg, mamma var den ryskfödda emigranten Helena Dobroumova.

– Hos oss fanns musiken alltid i bakgrunden. Farfar och farmor hade sju barn och alla utom en blev pianister. Jag brukar prata om min kära musikaliska släkt.

Efter drygt fem decennier i New York är Taina Elg mer new yorkisk än många andra av stadens invånare. Hon saknar de vänner och släktingar som finns i Finland men älskar sin hemstad.

– I New York är folk väldigt vänliga mot varandra.

Profil

Taina Elg

Ålder: 86 år.

Familj: Sonen, jazzmusikern Raoul Björkenheim med familj. Änka efter professor Rocco Caporale.

Karriär: Balettstjärna, skådespelare och sångerska. Har medverkat i flera filmer och musikaler och belönades i slutet av 1950-talet med två Golden Globes (1957 och 1958). Har även medverkat i flera amerikanska tv-serier.Memoarerna Taina Elg: Varpailla maailmalle utkom på WSOY 1991.

Senast sett på Broadway: Musikalen Cagney som handlar om stepparen James Cagney "The tough guy in tap shoes". Jag kände James Cagney och brukade följa med honom när han filmade för att lära mig något. En gång möttes vi av en slump i Rom och dåp tittade vi på konst tillsammans. Han var mycket sympatisk.