Tähti avslutade EM med guldfest

Leo-Pekka Tähti lyckades perfekt i EM i Berlin. Bild: Lehtikuva/Harri Kapustamäki

Leo-Pekka Tähti och Amanda Kotaja tog varsitt guld på 100 m rullstol i parafriidrotts-EM.

Parafriidrotts-EM i Berlin har varit en fullträff för Finland och i synnerhet en rykande het Leo-Pekka Tähti, som tryckte hem sin fjärde medalj på lördagen. Han tog suveränt guld på sin paradsträcka, 100 m rullstol (T54).

Tähti satte det nya EM-rekordet 13,83. Han var 0,82 sekunder snabbare än tvåan, Nederländernas Kenny van Weeghel.

– Jag har aldrig haft så stor segermarginal förut under min karriär. Grym skillnad. Jag hade inte kunnat föreställa mig någonting som det här före EM, säger Tähti.

– Min maxfart 36,4 km/h är den snabbaste för mig i tillåtna vindförhållanden. Det säger allt om vilken lyckad prestation det var. Min nivä har stigit väldigt mycket.

Björneborgaren vann också guld på 200 m och 400 m i Berlin. På 800 meter tog han sin första medalj någonsin, ett silver.

– Jag toppade formen perfekt. Sommarens bästa resultat vid rätt tidpunkt.

Amanda Kotaja vann också guld på 100 m rullstol (T54). Hennes segertid var 17,08. Zubeyde Supurgeci från Turkiet var tvåa med 17,16. Kotaja var lite förkyld, men det inverkade inte på hennes prestation.

– Jämn tävling. I något skede såg det ut som att turkiskan kommer förbi, men jag klarade av att hålla huvudet kallt och lägga en växel till, säger Kotaja.

Kim Herold: ”Motorsängen hjälper mot snarkningarna”

Musikern Kim Herold, även känd från tv-programmet Selviytyjät, har märkt att en bra säng gör det lättare att återhämta sig och att den till och med förebygger idrottsskador. 5.11.2019 - 14.22

Mer läsning