Tähti avslutade EM med guldfest

Leo-Pekka Tähti lyckades perfekt i EM i Berlin. Bild: Lehtikuva/Harri Kapustamäki

Leo-Pekka Tähti och Amanda Kotaja tog varsitt guld på 100 m rullstol i parafriidrotts-EM.

Parafriidrotts-EM i Berlin har varit en fullträff för Finland och i synnerhet en rykande het Leo-Pekka Tähti, som tryckte hem sin fjärde medalj på lördagen. Han tog suveränt guld på sin paradsträcka, 100 m rullstol (T54).

Tähti satte det nya EM-rekordet 13,83. Han var 0,82 sekunder snabbare än tvåan, Nederländernas Kenny van Weeghel.

– Jag har aldrig haft så stor segermarginal förut under min karriär. Grym skillnad. Jag hade inte kunnat föreställa mig någonting som det här före EM, säger Tähti.

– Min maxfart 36,4 km/h är den snabbaste för mig i tillåtna vindförhållanden. Det säger allt om vilken lyckad prestation det var. Min nivä har stigit väldigt mycket.

Björneborgaren vann också guld på 200 m och 400 m i Berlin. På 800 meter tog han sin första medalj någonsin, ett silver.

– Jag toppade formen perfekt. Sommarens bästa resultat vid rätt tidpunkt.

Amanda Kotaja vann också guld på 100 m rullstol (T54). Hennes segertid var 17,08. Zubeyde Supurgeci från Turkiet var tvåa med 17,16. Kotaja var lite förkyld, men det inverkade inte på hennes prestation.

– Jämn tävling. I något skede såg det ut som att turkiskan kommer förbi, men jag klarade av att hålla huvudet kallt och lägga en växel till, säger Kotaja.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning