Tahko värd för Ironman nästa år

Triathleter under simningen i Ironman Hawaii. Bild: Marco Garcia/AP

En relativt krävande banprofil väntar de uppemot tvåtusen deltagarna. De snabbaste får en biljett till legendariska Ironman Hawaii.

Kuopio-Tahko blir det senaste tillskottet i Ironmans tävlingskalender. Ett fullångt triathlon, med 3,8 km simning, 180 km cykling och 42 km löpning i augusti 2020.

Fyrtio av de snabbaste får en biljett till legendariska Ironman Hawaii. Tävlingsdirektören Tiina Boman – vinnare i bland annat Ironman Lanzarote – drar en lättnadens suck.

– Det har varit stressigt att sitta inne med nyheterna så här länge, säger Boman som representerar bakgrundsföretaget Finntriathlon.

Tillväxt

Ryktena har cirkulerat under hela hösten. Tahko har stått värd för fulldistans-FM några gånger under de senaste åren – senast i augusti – men att få status som Ironman är en helt annan femma. Varumärket är oerhört starkt inom triathlon.

Ironmans regionchef Mads Meincke berättar att fler än 30 000 triathleter körde en Ironman under den här sommaren – bara i Europa. Det är 15 procent mer än året innan.

– Folk vill leva en mer hälsosam livsstil – och pusha sig själva till gränserna, säger han.

PB för Stubb

Ironman Kuopio-Tahko har rum för 1 800 deltagare och enligt Boman är målet att sälja ut. Några tiotal av dem är proffs – resten tävlar i age groups. Triathlon har blivit som maraton var för tio tjugo år sedan.

– Triathlon är mera mångsidigt än maraton, säger ex-statsministern Alexander Stubb som nyligen satte sitt PB (9.27,31) och knep en biljett till Hawaii 2020 i åldersklassen 50-54 i Barcelona.

– I triathlon ser du sällan någon som är grymt dödsallvarlig. Det är en bra samhörighet. Folk som kom och tittade i Lahtis såg hur roligt vi hade.

Samhörighet

Kaisa Sali avslutade sin proffskarriär i Ironman Hawaii i oktober. Under hennes långa karriär har hon hunnit se hur triathlon utvecklats från en relativt liten idrottsgren till en trendig sport som engagerar tusentals i Finland.

I Ironman startar alla samtidigt: proffs, tävlingssinnade age group-idrottare och motionärer. Det är samtidigt en del av hela showen.

– Samhörigheten syns också i proffskategorin. På så vis skiljer sig triathlon – i synnerhet på längre sträckor – från en del andra idrottsgrenar att alla peppar varandra. I slutändan kämpar var och en mest med sig själv, säger hon.

Eget tema

Ironman landade i Finland redan för två år sedan med ett halvdistanslopp i Lahtis. Ironman 70.3-loppet i Lahtis har dragit fullt hus med 1 800 deltagare under de två senaste åren. Ungefär en tredjedel har varit utlänningar, senast från över fyrtio olika nationaliteter. I Lahtis har starten skett sent på eftermiddagen och målet har stängt vid midnatt.

– Varje evenemang behöver sin egen grej. I Lahtis har vi midnattssolen. Tahko ligger längst norrut av alla Ironman. Tahko har naturen, skogarna, höjderna och sjöarna, säger Boman.

– Huvudstadsregionen var egentligen aldrig ett alternativ.

Krävande

Simningen i Ironman Tahko består av ett varv i Tahkoviken. Cyklingen består av två varv, fram och tillbaka, längs vägen mot Varpaisjärvi och Siilijärvi. Innebär aningen mindre kuperat än FM under de senaste åren. Löpningen är fyra varv i den hyfsat kuperade terrängen kring Tahkovuori. Enligt Ironman Tahkos webbsajt är det "inte rätt ställa att sätta ett nytt PB, men en mycket vacker bana".

– Det går inte att få till en flack löpning. Vi fick inte tillstånd av Kuopio stad att släta ut kullarna, säger Boman, känd för sin torra humor.

Marknadspotential

Tahko har konkurrens. Köpenhamn och Kalmar är redan etablerade i Ironmans tävlingskalender i augusti. Ironman Tallinn ordnas för tredje gången nästa år, en vecka före Tahko, i början av augusti. Nästa år lanserar Ironman nya fulldistanslopp också i bland annat Portugal och Kazakstan.

– Vi är inte alls bekymrade, säger regionchefen Mads Meincke.

– Vi har sett tillväxten i Finland och hur Finntriathlon ordnat fler evenemang. Vi har också en nästan helt outnyttjad och intressant marknad öster om Finland.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning