Stormen rev sönder tåg – sex döda på Stora Bältbron i Danmark

Exakt vad som orsakade tågolyckan är fortfarande oklart. Enligt järnvägsföretaget Banedanmark var det föremål från ett godståg som färdats i motsatt riktning som träffade persontåget på bron. Bild: Lehtikuva-AFP/Michael Bager

Sex människor har omkommit i en tågolycka på Stora Bältbron i Danmark. Landets haverikommission tror att den orsakades av ett lastbilssläp som föll från ett godståg.

Olyckan skedde vid 07.30 på onsdagen. De omkomna var enligt tågbolaget DSB passagerare ombord. Ytterligare 16 personer är skadade, men utan livshotande skador.

– Det handlar om en mycket allvarlig olycka, säger Arne Gram, chef vid polisen på Fyn, under en pressträff.

Simon Voldsgaard Tøndering befann sig på tåget och beskriver för Politiken hur tåget plötsligt började skaka och det syntes gnistor utanför tåget. När tåget väl stannat och räddningstjänst snabbt var på plats hjälpte han skadade av tåget och slog sönder rutan till nästa vagn för att få ut fler människor.

– Men det fanns betydligt fler därinne. Vi var tvungna att gå över de döda, som låg under allt skrot på golvet, för att hjälpa, säger Simon Voldsgaard Tøndering.

Bild: TT-grafik

134 personer ombord

Enligt DSB befann sig 134 personer ombord. Godståget var på väg till Carlsbergs bryggeri i Fredericia och persontåget till Köpenhamn. Godståget var lastat med lastbilssläp som i sin tur innehöll tomma förpackningar på väg till bryggeriet. Bilder inifrån tåget visar glaskross och skador på tågets insida.

– Vi vet fortfarande inte exakt vad som är orsaken, men vi kan konstatera att det har vält gods från en godsvagn och så har ett tåg i östgående riktning kört på det. Och det har orsakat väsentliga skador på tåget i samband med detta, säger polisinspektör Lars Bræmhøj.

Även Danmarks haverikommission är på plats och utreder olyckan.

– Man ser att det ligger ett lastbilssläp där ute som har vält eller blåst av godståget, säger Bo Haaning vid haverikommissionen till Ritzau.

Men inte heller Carlsberg kan ge klarhet i hur olyckan gick till. Inte heller DB Cargo Danmark, som äger det godståg som var lastat med Carlsbergs varor, kan ge svar.

– Vad som faktiskt har hänt vet vi inte. Vi tror att det är något som rivits loss från tåget och träffat persontåget. Men det vet vi inte, säger Jan Wildau, kommunikationschef på DB Cargo Danmark, som ägs av tyska Deutsche Bahn AG

Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen uttrycker sorg över det inträffade.

"Morgonens tragiska olycka på Stora Bältbron med många omkomna och sårade har skakat oss alla. Mina tankar går till olyckans offer och deras familjer", säger han i ett pressmeddelande.

"Förfärlig start på 2019"

I Sverige kommenterar statsminister Stefan Löfven (S) den danska tågolyckan på Twitter.

"Fruktansvärd tågolycka på stora Bältbron i Danmark till följd av stormen Alfrida. Våra tankar är med de skadade och med de omkomnas familjer och närstående. Detta har jag under morgonen också framfört till min kollega statsminister Lars Løkke Rasmussen", skriver Löfven.

Även flera andra danska ministrar kommenterar olyckan.

"Förfärlig start på 2019", skriver utrikesminister Anders Samuelsen på Twitter.

Evakueringscenter i Nyborg

Ett evakueringscenter för passagerare från tåget har öppnats i Nyborg, uppger polisen. Där kommer det bland annat att finnas psykologisk hjälp för att stötta passagerare.

Till en början var det svårt för polis och räddningstjänst att komma fram till olycksplatsen på grund av vädret och allmänheten uppmanades att lämna plats för utryckningsfordon. Bron öppnades för biltrafik igen efter lunch, däremot kommer den att hållas stängd för tågtrafik resten av dygnet, enligt DSB.

Rättad: I en tidigare version förekom en felaktig uppgift om antalet passagerare ombord.

Bild: Lehtikuva-AFP/Michael Bager

Bild: Lehtikuva-TT/Tim K. Jensen

Bild: Lehtikuva-TT/Tim K. Jensen

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Med sikte på en hållbar framtid – ingenjörerna visar vägen

Mer läsning