Tågstrejken börjar i kväll – samåkning, cykling och distansjobb rekommenderas

Tågen står stilla från måndag kl. 18 till tisdag kl. 24 Bild: Lehtikuva/Milla Takala

När tågen i huvudstadsregionen står stilla i över ett dygn med start på måndagskvällen sätts ingen betydande ersättande trafik in. Däremot rekommenderas samåkning, cykling och distansjobb för dem som har möjlighet.

• Vad ställs in och varför?

Lokmannaförbundets arbetsnedläggelse inleds klockan 18 på måndag, varefter alla tåg utom de som går till och från Ryssland ställs in. Lokförarna återvänder till jobbet natten mellan tisdag och onsdag.

Demonstrationen är en protest mot regeringens beslut att öppna upp persontrafiken på järnvägarna för konkurrens.

• Vem lider mest?

Pendlarna i huvudstadsregionen drabbas mest, för närtågen har kring 200 000 passagerare per dag. Helsingforsregionens trafik kan sätta in bara ett fåtal extra bussar för att lappa bortfallet.

Buss, taxi, cykel, samåkning

Bussbolagen är beredda att sätta in fler avgångar för att ersätta de inställda fjärrtågen. Även taxicentralerna runt om i landet sätter alla bilar i trafik.

Sami Luoma, chef för styrenheten för vägtrafik på Vägverket, rekommenderar att folk bryter sina rutiner på måndag kväll och på tisdag.

– I mån av möjlighet är det värt att fundera på samåkning, cykling eller att distansjobba, säger han.

Därför stoppar lokförarna trafiken

Kommunikationsminister Anne Berner (C) sade i onsdags att regeringen vill öppna upp persontrafiken för konkurrens före 2026. Reformen inleds med regionaltågen i södra Finland och utvidgas stegvis till hela landet.

I samband med reformen lösgörs tre statsägda bolag från VR för att ta över materiel, underhåll och fastigheter.

Berner säger att reformen siktar på mera priskonkurrens och fler passagerare.

Lokmannaförbundets ordförande Tero Palomäki säger att regeringens beslut blir den finska järnvägstrafikens undergång. Enligt honom kommer tågtrafiken i framtiden att koncentreras till de mest lönsamma sträckorna. Samtidigt minskar jobben på järnvägarna och samlas i färre städer än nu.

Undvik trafiktoppar

Om man kör egen bil är det bäst att göra det utanför de värsta trafiktopparna, för rusningstiderna i huvudstadsregionen kan bli jobbigare än vanligt.

Det kan också vara svårt att få en taxi. Taxiförbundets ordförande Kai Andersson säger att man kan föbättra sina chanser genom att beställa bilen på förhand.

Varken Luoma eller Andersson tror att tågstoppet medför någon större katastrof.

– Tidigare erfarenheter visar att folk är ganska bra på att förbereda sig på dylika situationer genom distansjobb, köra egen bil och genom andra lösningar, säger Andersson.

– Stoppet för två år sedan fick mindre verkningar än väntat, trots att både bussar, spårvagnar och metro stod då. Folk hittar på andra lösningar, säger Luoma.

Hur länge pågår stoppet?

Även om arbetsnedläggelsen tar slut vid midnatt natten till onsdag kan det ändå förekomma störningar i tågtrafiken ännu på onsdag. Det är inte sagt att alla tågen är där de ska vara när trafiken återupptas.

Var får man information om tågen?

– Man ska följa med våra informationskanaler på VR:s webbplats, Twitter och Facebook. Där finns den färskaste informationen, säger VR:s kommunikationsexpert Jenni Vuorio.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03