Tågolyckan på Stora Bältbron kan ha orsakats av trasigt lås

Stora Bältbron i Danmark, dagen efter olyckan som skedde den 2 januari. Bild: TT-AP/Mads Claus Rasmussen

En låsanordning som skulle hålla fast ett lastbilssläp på en godsvagn fungerade inte, visar olycksutredningen. I olyckan lossnade lastbilssläpet från vagnen och träffade ett passerande persontåg. Åtta personer dog i olyckan.

Olyckan inträffade den 2 januari på Stora Bältbron i Danmark. Haverikommissionens utredning visar nu att det var något fel på låsanordningen som skulle hålla fast ett lastbilssläp vid en godstågsvagn.

En misstanke om att det var något fel på låsmekanismen fanns tidigt, men bekräftas nu av haverikommissionen, skriver Berlingske.

– Det betyder inte att det måste ha påverkat olyckan, men vi har hittat något som kan vara en säkerhetsmässig brist, säger Bo Haaning, som leder utredningen, till tidningen.

Åtta personer omkom och 16 skadades i tågolyckan där ett lastbilssläp på en godsvagn träffade ett persontågs vänstra sida. Det har rått oklarhet om orsaken, och till exempel den hårda vinden som rådde under olycksdagen har setts som en möjlig förklaring. Haverikommissionens utredning pågår fortfarande.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Med sikte på en hållbar framtid – ingenjörerna visar vägen

Mer läsning