Tågolycka i Mäntyharju får stor inverkan på miljön

Bild: Lehtikuva/Räddningsverket i södra Savolax

I lördags (7 april) inträffade en tågolycka strax söder om Mäntyharju i östra Finland, och en stor mängd farlig substans läckte ut i naturen.

Ämnet som läckte ut är metyl-tert-butyleter, vilket är en eter av metanol och isobutylen. Ämnet är lättantändligt och klassas som skadligt för miljön.

Enligt Helsingin Sanomat ska räddningsverket ha klassat miljöskadorna orsakade av läckaget som "mycket omfattande". Mängden som nu ligger i naturen är omkring 50 000 liter. Det föreligger ingen direkt fara för människor.

Också representanter från Närings- trafik- och miljöcentralen ska ha varit på plats för att utvärdera omfattningen av skadan.

Järnvägen är tills vidare avstängd i området, men man tror att trafiken mellan Kouvola och Mäntyharju ska vara i gång i kväll igen.

Det var i går som olyckan var framme då en av 40 tågvagnar lastade med det farliga ämnet sprang läck. Den, och en annan skadad vagn, har tömts på innehåll. Vagnarna stod på ett sidospår, och man vet fortfarande inte varför de kom i rörelse så att olyckan inträffade.

Olycksutredningscentralen, Otkes, utreder olyckan.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00