Tåglinje från Krim till rysk mark kritiseras

I samband med invigningen av järnvägslinjen höll Vladimir Putin ett tal. I bakgrunden syns flera personer som deltagit i bygget. Bild: Alexei Nikolsky/AP/TT

En ny järnvägslinje som förbinder den ockuperade Krimhalvön med Moskva och S:t Petersburg har invigts.

Jungfrufärden, med den ryske presidenten Vladimir Putin som passagerare, sker ett och ett halvt år efter det att en bro som förbinder det ryska fastlandet med Krim började användas.

– Ni har visat att vi kan klara av den här typen av storskaliga projekt med våra egen teknologi och förmåga, sade Putin i ett tal.

Krimhalvön är sedan 2014 ockuperad av Ryssland. Annekteringen av det ukrainska landområdet fördömdes av EU och USA. EU konstaterar att den nya järnvägen är "ytterligare ett brott mot Ukrainas suveränitet".

Brobygget och den nyss öppnade tåglinjen är ett försök av Moskva att integrera Krimhalvön med Ryssland. Halvön har sedan ockupationen för fem år sedan marknadsförts av Kreml som en semesterort där ryssar kan koppla av i solen.

Den nya järnvägslinjen har kapacitet för omkring 14 miljoner passagerare och nästa lika många ton av gods varje år, enligt Putin.

Aktia Aktiecertifikat Renare Europa ger tidsenlig diversitet åt placeringsportföljen

Mer läsning