Tågfantaster döda i tågolyckan i USA

Bild: Lehtikuva/AFP/Kathryn Elsesser

Tågälskarna Jim Hamre och Zack Willhoite åkte med på premiärdagen av tågsträckan i nordvästra USA.Båda omkom när tåget spårade ur.

Jim Hamre och Zack Willhoite hade sett fram emot dagen då tågen skulle börja köra genom deras region.

Vännerna fanns bland de första passagerarna som åkte tåg på sträckan. Men de miste livet i den dramatiska olyckan på en järnvägsbro söder om Seattle i måndags.

Familj och vänner beskriver männen som engagerade tågentusiaster som kunde allt om tåg och som ägnade stor del av sina liv åt att lobba för fler passagerartåg i regionen.

– Det var en dag av lycka för dem, vilket gör det hela ännu mer hjärtskärande, säger vännen Carl Fowler.

Hamre, vars far arbetat inom järnvägen, gick för några år sedan i pension från jobbet som järnvägsingenjör. Tillsammans med Fowler åkte han på semestrar med järnvägsfokus över hela världen.

Hamre och Willhoite arbetade som frivilliga inom en medborgarorganisation som stred för en bättre, och snabbare järnväg i delstaten Washington.

– De såg fram emot det här, så klart. De fick möjligheten att åka med den första turen på en helt ny sträcka, säger Lloyd Flem, chef för organisationen.

Nästan alla tågets vagnar spårade ur vid olyckan. Tre människor omkom och över 70 skadades. Tåget körde alldeles för fort, enligt myndigheterna, men olycksorsaken utreds.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Med sikte på en hållbar framtid – ingenjörerna visar vägen

Mer läsning