Tåget mot EM tuffar på

Finland tog ännu ett kliv mot EM-slutspelet. Bild: Markku Ulander/Lehtikuva

Det var kanske inte Finlands bästa match i kvalet och i drygt 50 minuter höll Grekland Finland stången med en välorganiserad defensiv.

Finland är ett lag med stark medvind i seglen och har så varit i över ett års tid. Straffen var en gåva från gästerna för det fanns ingen orsak att gå in med den farten på Glen Kamara. Mera än så behövde inte Finland.

Har man en målskytt av skyhög europeisk rang betyder en straff med väldigt stor sannolikhet nätrassel. Teemu Pukkis straff var mästerlig.

Utan den kunde det ha blivit en riktigt jobbig kväll för hemmalaget som hade svårt att hitta luckor i den grekiska försvarsmuren.

Som färska landslagstränaren John van't Schip sade efter matchen så gjorde hans spelare mycket rätt ute på planen.

Det hade han rätt i men då grekerna hamnade i underläge fanns ingen plan B. Eller i varje fall ingen som funderade.

Kreativiteten i offensiven fanns inte. Den var lika förutsägbar som den obligatoriska moussakan är på de flesta syltor i Aten.

Med den pondus Finland uppträder för tillfället är långbollar på måfå en dödfödd idé.

Finland mötte Grekland vid rätt tillfälle. Ett lag med en ny coach och med en kemi som inte riktigt verkar vara optimal är alltid lättare att tas med.

– Finland är ett välorganiserat och rutinerat lag som gör det bra, säger van't Schip.

Att slå Grekland trots att spelet inte stämmer fullt ut är hur som helst ytterligare ett tecken på att Finland har något stort på gång. Det finns en säkerhet och trygghet i det finska spelet som ger resultat. Det är lätt att bygga ett fungerande lag kring den strålande mittaxeln med Hradecky-Toivio-Arajuuri-Kamara-Pukki.

– Vi är väldigt starka defensivt. Offensivt kunde vi ha varit vassare. Men vi följde planen så tillvida att vi fick med oss tre poäng, säger landslagstränaren Markku Kanerva.

Finland har skaffat sig ett drömläge inför de fem avslutande kvalmatcherna. Hemmasegrar mot Armenien och Liechtenstein kan räcka för avancemang och med segern mot Grekland i bakfickan kan Finland gå in mot Italien på söndag utan att känna någon större press.

Italien är inte huvudmotståndare i kvalet, den rollen verkar vikt åt Bosnien. Just nu har Finland fem poäng till godo på bolltrollarna från Balkan. Det är mycket men som Jere Uronen sade:

– Vi är bara halvvägs i kvalet.

Det har han rätt i men samtidigt är det svårt att inte ryckas med i den optimism som omgärdar det finska fotbollslandslaget. Fyra raka segrar i kvalet utgör en fantastisk grund att bygga vidare på. Sex raka kvalsegrar i Ratina imponerar. Finland har inte släppt in ett mål i Ratina efter matchen mot Ukraina i juni 2017.

På söndag väntar det ultimata testet då Italien kommer på besök. Ett Italien som Finland inte gjort mål på sedan 1977. Den här upplagan av landslaget har överraskat positivt så många gånger att kanske till och med den tråkiga sviten kan ligga i farozonen.

Jonas von Wendt Reporter

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning