Tågbolag som skjutsade judar till koncentrationsläger ersätter offer för nazismen

De flesta nederländska offren som togs till de nazistiska dödslägren under andra världskriget kom till Westerbork. På bilden en ceremoni vid det ökända lägret 2005. Bild: TT-AP/BAS CZERWINSKI

Det nederländska statliga tågbolaget NS kommer för första gången att betala ut en kompensation till anhöriga till judar som deporterades till tyska dödsläger under andra världskriget.

Uttalandet kommer efter att NS-chefen Roger van Boxel haft samtal med Salo Muller, vars båda föräldrar transporterades med tåg till transitlägret Westerbork, och sedan vidare till dödslägret Auschwitz i Polen.

NS tjänade under kriget stora belopp på att transportera judiska familjer till Westerbork, bland andra dagboksförfattaren Anne Frank.

"Det är en mörk sida i vårt lands historia och också för vårt eget företag. Det är något vi inte kan ignorera", säger NS i ett uttalande.

Kim Herold: ”Motorsängen hjälper mot snarkningarna”

Musikern Kim Herold, även känd från tv-programmet Selviytyjät, har märkt att en bra säng gör det lättare att återhämta sig och att den till och med förebygger idrottsskador. 4.11.2019 - 00.00

Mer läsning