Video: Vi testar balansscootern

Visst är de skojiga, de nya eldrivna scootrarna och hoverboarden som godkändes i trafiken vid årsskiftet. Men priset hindrar dem från att slå igenom på riktigt bred front. Två-eller enhjulingarna kostar allt mellan några hundringar och flera tusen euro.

Segwayen nickar försiktigt framåt och glider ljudlöst i väg. För den som första gången står på en ståhjuling känns det överraskande lätt att styra och svänga – nästan som om maskinen kunde läsa ens tankar. Men om det smakar så kostar det sannerligen – över 9 000 euro!

– Segwayen hör till de allra dyraste och det säger sig självt att det inte är de trixande tonåringarna som köper de här, utan snarare företag och myndigheter, säger Verkkokauppas produktchef Kari Löfman som låtit oss låna affärens jättelika takterrass på Busholmen för en testkörning.

Ända sedan den nya lagändringen trädde i kraft vid årsskiftet har han sålt olika eldriva fortskaffningsmedlen som smör i solen, särskilt de billigare modellerna har tagit slut i lagret.

Det är fordonets maximala hastighet som avgör om man klassas som fotgängare eller cyklist i trafiken.

– Det är viktigt att man tar reda på vilka trafikregler som gäller innan man börjar röra sig på gator. Om man till exempel åker långsamt får man använda trottoaren precis som en fotgängare även om själva fordonet klassas som cykel, säger Löfman.

ELCYKEL Beskrivning: Ser oftast ut som en helt vanlig cykel, med en liten elmotor i navet. Pris: Cirka 800- 4300 euro. Maxhastighet: Elmotorn får inte ge extrakraft när en hastighet på 25 km/h uppnåtts. Räckvidd/laddning: Ca 20-60 km Laddtid: Ca 4-10 timmar, beroende på batterityp Fördelar: Alla fördelar som vanliga cyklar: gratis motion, gratis parkering, inga utsläpp, billig i drift, fastnar inte i bilköer och så vidare. Styrka även i uppförsbackar och motvind. Nackdelar: Mer stöldbegärlig, väger mer och tar batteriet slut är den något tyngre att cykla än en vanlig cykel. Ganska dyra. Tänk på: Ta med dig batteridelen när du parkerar, så är cykeln inte lika stöldbegärlig. Bild: Anders Wiklund

Utmanar balansen

I dagens test har vi fyra olika eldriva påfund. Segwayen, den största och mest stabila, känns bekväm och lättstyrd nästan genast. Också tvåhjulingen Ninebot med knästöd får man väldigt snabbt grepp om. Men värre är det med den så kallade hoverboarden på två hjul som man styr genom att luta fötterna i önskad riktning.

För att inte ens tala om enhjulingen "Airwheel" som man definitivt behöver god balans för att våga ställa sig upp på.

För Joonas Löf som tränat en längre tid är det ändå inga problem alls. Han glider smidigt runt på sin enhjuling.

– Med den här finns en risk för att man faller om man inte har övat, säger hoverboardåkaren Ville Pennanen men intygar i nästa mening att ha fick in den rätta knycken efter bara några timmars träning.

– De små och lätta modellerna används oftast av folk som gillar att öva in olika tricks med dem, men de är också väldigt praktiska för den som rör sig på stan. En hoverboard är lätt och man kan ta den under armen om man ska åka metro eller buss. Det enda problemet med dem är att de kräver en ganska slät yta att åka på. Den klarar bara små upphöjningar och det finns en risk för att man tappar balansen om underlaget plötsligt blir grusigt.

HOVERBOARD Beskrivning: Ett tvåhjuligt fordon för en person bestående av en eldriven bräda, utan styre att hålla i. Pris: Cirka 299-1200 euro. Maxhastighet: 12-20 km/h Räckvidd/laddning: Ca 20-30 km Laddtid: Ca 1-2 timmar, beroende på batterityp Fördelar: Kort laddtid. Relativt lågt pris. Nackdelar: Ingen motion. Viss inlärningstid. Tänk på: Använd alltid skyddsutrustning. Får endast användas i torrt väder. Ladda batteriet under uppsyn. Bild 9: Med en hoverboard väcker du definitivt uppmärksamhet. Bild: Niklas Tallqvist

För den som vill ta sig fram med el i sommar rekommenderar alla i testpatrullen att man provar några olika modeller innan man bestämmer sig. Man ska också bekanta sig med trafikreglerna och skaffa sig en ordentlig hjälm.

Trafiksäkerhetsverket påminner därtill om att de nya fordonen ska ha ljus både fram och bak, och att det i enlighet med trafikreglerna för cyklister är förbjudet att vara berusad när man glider runt i sommarstaden på sin hoverboard.

SEGWAY (OCH ANDRA STÅHJULINGAR MED STYRE) Beskrivning: Ett tvåhjuligt självbalanserade elmotordrivet fordon avsett för en person med ett styre att hålla i. Pris: Cirka 1700-2800 euro (cirka 6700-10 000 euro för segway) Maxhastighet: Ca 15-20 km/h Räckvidd/laddning: Upp till 40 km. Laddtid: Cirka 4-8 timmar. Fördelar: Kan köras i regn och i olika terränger. Går snabbt att lära sig. Går att hyra för kortare tid på många ställen. Nackdelar: Dyra. Lång laddningstid på en del modeller. Ingen motion. Tänk på: Använd hjälm Bild: Niklas Tallqvist

I Storbritannien beslagtogs förra året 15 000 balansskotrar i en kontroll vid landets tullar, på grund av allvarliga brister i elsäkerheten.

Ladda alltid under uppsikt. Det har rapporterats flera fall av brand under laddning.

Kontrollera att produkten är CE-märkt. CE-märket visar att tillverkaren sett till att produkten uppfyller alla säkerhetskrav. Om tillverkaren har missat märkningen är sannolikheten hög att det också finns brister i elsäkerheten.

Källa: TT

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning