Täckande klädsel behövs inte

"Fredag med Fakir"-skribenten oroas av de franska burkini-tilltagen (HBL 26.8.) och befarar att "den här typen av statssanktionerad mobbning leder till något grymmare". Jag instämmer att trakassering av kvinnor som klär sig på ett visst sätt inte hör hemma i dagens Europa.

Å andra sidan tror jag inte, som Fakir, att problemet är religiöst. Inte alla muslimska kvinnor bär burka eller ens sjal. Och många kvinnor täcker sin kvinnlighet, helt eller delvis, utan att fördenskull vara muslimer. Så täckningsgraden av kvinnors klädsel är snarare en fråga om sed, om tradition.

Hur uppstår en tradition av att kvinnor måste dölja sin kvinnlighet? Jag tror det handlar om säkerhet. Kläder är ett sätt att skydda kvinnor för män som inte kan behärska sin sexualitet och som således utgör en fara. Det vill säga, om en man ser en kvinnas kropp, även bara en liten del, så frestas han att våldta henne och kommer inte att kunna stå emot.

Detta kan ha varit en beklagansvärd realitet i samhällen för länge sedan. Men i dagens Västeuropa? Knappast. Jag tror alltså att den överdrivet täckande klädseln inte behövs här och nu.

Så är det bara att ta det lugnt tills seden dör ut? Helt säker är jag inte. Klädseln är ju ett tecken av rädsla, rädsla för män. Om flickor uppfostras att tro att män inte kan motstå sina begär, så påverkar det, nödvändigtvis, hur pojkar anser män vara.

Sakari Aaltonen Helsingfors

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03