Tacka vet jag egna låtar

Domarkvartetten bestående av artisterna Mikael Gabriel, Saara Aalto, Suvi Teräsniska och Michael Monroe i artisttävlingen som är framme vid sitt sjätte avsnitt i kväll. Bild: Mtv3

Tove Djupsjöbacka följer med den pågående säsongen av X Factor och gillar att formatet ger deltagarna möjlighet att framföra egna låtar, och att även band är välkomna.

X Factor Suomi sänds i MTV3 söndagar kl. 19.30, repris tisdagar kl. 15.00, lördagar kl. 16.45, Sub måndagar kl. 20.30, onsdagar kl. 23.00, fredagar kl. 5.25 och 16.00, söndagar kl. 11.30.

Efter flera säsonger med The Voice of Finland har jag i år bytt kanal för att se hur konceptet X Factor fungerar i jämförelse. Nivån i Voice har i allmänhet varit mycket hög, flera av dem som deltar är fullfjädrade proffs och jag njuter av att höra och se dem uppträda med tävlingens fantastiska liveband. Frågan är vad alla dessa tävlingar resulterar i? Jag hoppas deltagarna lyckats få jobb, men själv har jag inte hört hemskt mycket av dem – för att verkligen slå igenom på allvar som artist behöver man bra låtmaterial och något som skiljer en från mängden.

Här hoppas jag att X Factor kan bidra med något uppfriskande. Man har möjlighet att sjunga egna låtar redan från första början, och domarna förhåller sig positivt till det. En risk är det ju alltid, eftersom låten i så fall måste vara attans bra – men i längden hittar man snabbare hem som artist på det viset än med snygga covertolkningar, där lyssnaren alltid påverkas av själva låten och sitt förhållande till den. X Factor passar också rappare – och i den genren är kravet att leverera eget material i praktiken inbyggt, rapcovers övertygar sällan.

Det andra uppfriskande draget i X Factor är att band är välkomna, ett välkommet drag i dagens solistfixerade musikbransch. I bandvärlden är egna låtar också mer av en självklarhet: i dagens avsnitt gallrar Michael Monroe bland banden och sex av nio framför eget material. Precis som under hans tid som Voicedomare upplever jag ändå Monroe som rätt fladdrig i sina val av tävlande – hans beslut om vem som går vidare är ofta lätt förbryllande.

Förra veckan gallrade däremot Saara Aalto smart i sin grupp, som till största delen bestod av mer typiska sångtävlingskandidater med starka röster och cover. Bombsäkra Tika Sevón Liljegren och Ella Tepponen var självklara val, men i flera fall dumpade Aalto säkrare sångare som inte hade något att säga och valde i stället oslipade diamanter.

Lite besviken är jag däremot över att de tävlande delats ut bland domarna enligt andra kriterier än vilken coach som skulle passa just dem. Av Michael Monroes finalister skulle charmiga sångtrion Three Decades definitivt få mer hjälp av Suvi Teräsniska om man verkligen vill nå längre – och a cappella-världen kräver nog högre kvalitet än vad vi hört hittills.

Inkommande veckor gallrar Teräsniska och Mikael Gabriel i sina team, fem av nio ska bort så gallringen är stenhård. Efter första omgången ser jag speciellt fram emot Hanna-Maaria Tuomela med fina egna låtar och energiknippet Viktorio Angelov, men vad som helst kan hända – det gäller att satsa allt i varje omgång. Och segern i ett program som detta är bara ett steg på en väg som kräver fruktansvärt hårt arbete för att lyckas.

Tove Djupsjöbacka Musik- och danskritiker

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Med sikte på en hållbar framtid – ingenjörerna visar vägen

Mer läsning