Tacka hunden för hälsan

Hundar är bra för hälsan, enligt forskningen. Det kan hundinstruktören Helena Högberg-Holm intyga. Hon driver Holmtorps hundkurser och har två flatcoated retrievers som heter Lystra och Chilla. Skogkatten Lo hänger med på det mesta. Bild: TT/Pontus Lundahl

Vill du ha ett långt och lyckligt liv? Skaffa hund. En lurvig kompis är bra för både kropp och själ, visar forskningen.

Hundägare är ett härdat släkte. I ur och skur kommer de ut i friska luften med sina fyrbenta kompisar. Den regelbundna motionen är en av orsakerna till att hussar och mattar löper lägre risk för hjärt-kärlsjukdomar än personer utan hund. Men det är inte hela sanningen.

– Det är framför allt tre saker som vi tror samverkar för att hundägare har bättre hälsa: det sociala, motionen och hygienen, säger Tove Fall, veterinär och docent i epidemiologi vid institutionen för medicinska vetenskaper vid Uppsala universitet.

Tove Fall, veterinär och forskare, tillsammans med sin hund Vega, en nederländsk kooikerhondje. Bild: Nils Fall

Den studie hon och hennes kollegor har genomfört visade att resultaten var tydligast i ensamhushåll.

– Att vara ensamstående har i sig varit en riskfaktor för hjärt-kärlsjukdom och det verkar som om en hund kan neutralisera den risken, säger Tove Fall.

Minskar risken för astma

Hon upplever att det finns en "hundeffekt" som inte bara kan förklaras med att man kommer ut mer.

– Det handlar om den sociala biten. Att du får en livskamrat som gör dig glad och som kan stödja dig i svåra situationer. Att man känner sig mindre ensam, får en mening med livet och att hunden bidrar till att man får kontakt med andra människor.

Alla de sakerna har en hälsofrämjande effekt. Dessutom ser vovven till att vi får i oss lagom mycket bakterier, något vi i västvärden kan få för lite av. Det är en av orsakerna till att allergier och andra sjukdomar ökar. Vi har det för rent, helt enkelt.

– En hund minskar risken att utveckla astma med 13 procent. Kanske har det med de bakterier som hunden tillför att göra.

Hundar kan också vara till praktisk hjälp vid sjukdom och rehabilitering och vara en resurs för samhället.

– Terapihundar i sjuk- och äldrevården fungerar väldigt bra. De gör också nytta i fångvården och för personer med psykisk ohälsa, säger Tove Fall.

Hundar är bra för hälsan. Men de kan också hjälpa funktionsnedsatta i vardagen. Här öppnar Lystra ett köksskåp. Bild: TT/Pontus Lundahl

Hundar hjälper barn

Någon som på nära håll sett vilken inverkan hundar har på människor är Helena Högberg-Holm som driver Holmtorps hundkurser. Hon är arbetsterapeut i botten, men har vidareutbildat sig till hundpsykolog och certifierad assistanshundsinstruktör för Svenska Service- och Signalhundsförbundet. Hon utbildar hundar som bland annat hjälper rörelsehindrade, diabetiker och människor med neuropsykiatriska tillstånd och funktionsvariationer.

– Hundar påverkar oss positivt både psykiskt och fysiskt. Jag har bland annat deltagit i ett projekt där barn med olika diagnoser fick träffa och samspela med hundar. Det var helt fantastiskt att se dem utvecklas och växa med uppgiften, säger hon.

Stöd och hjälp

I sitt arbete ser hon också hur människor med epilepsi och diabetes får en tryggare tillvaro tack vare att hunden kan förvarna när ett anfall är på väg, eller hämta hjälp när blodsockret blir för lågt.

– Det är en enorm trygghet att veta att hunden väcker en när något är fel.

Hundar kan vara till stor hjälp. Lystra tar ena strumpan av matte Helena Högberg-Holm. Bild: TT/Pontus Lundahl

Assistanshunden är också ett stöd och en tröst när livet med en funktionsnedsättning känns tufft och ensamt. Men alla kan förstås inte skaffa sig en pälsklädd PT och psykolog. Allergier, ekonomi och långa arbetsdagar kan vara ett hinder.

– Alla är inte heller lämpade att ha hund. Det är viktigt att behålla djurperspektivet, säger Tove Fall.

En grupp svenska forskare har studerat sambandet mellan hundägande och hjärt-kärlhälsa hos över 3,4 miljoner vuxna under tio års tid. Forskarna hämtade uppgifterna från sju olika nationella register och kopplade ihop dem med hundägarregister.

Resultatet visade att hundägare hade lägre risk att dö av hjärt-kärlsjukdom.

I ensamhushåll noterades också lägre risk för hjärtinfarkt och stroke hos hundägarna.

Ett annat intressant fynd var att ägare till olika raser skiljde sig åt tydligt vad gällde hjärt-kärlhälsa. Ägare till hundar av olika jaktraser utmärkte sig som friskare.

När man gosar med sitt djur utsöndras hormonet oxytocin, ett må bra-hormon som minskar stress. Det ökar välbefinnandet och gör oss gladare.

Även en amerikansk studie från Harvard Medical School i fjol visade att hundägare hade elva procent lägre risk att utveckla hjärt-kärlsjukdomar, jämfört med resten av befolkningen. De hade också annorlunda blodsammansättning, med lägre kolesterol- och triglyceridnivåer.

Källor: Uppsala universitet och Harvard Medical School

Hunden har ett långt förhållande till människan. Den har varit vårt husdjur i cirka 30 000–40 000 år och stammar troligtvis från en slags småväxta vargar i östra Asien. Genom hela vår historia har hunden bidragit till vår överlevnad. Den har skyddat oss och hjälpt till att jaga, valla och dra slädar. Den har till och med fungerat som nödmat när det varit svält.

Källa: Från urhund till sällskapshund – en zoologs funderingar över hundens historia av Sverre Sjölander

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning