Ta potatisen åter till heders

Modern kostvetenskap vet att potatis är hälsosam föda i många av de former man tillreder den.

I slutet av 1960-talet och början av 1970-talet skulle allting ändras. Utgångstanken var att gammalt är dåligt, nytt är bra. Parisvåren 1968 var det synligaste uttrycket för detta tänkande. Jag såg det med egna ögon – 13 år gammal – i Svenska skolan i Paris.

I veckotidningarna började matrecepten allt mer innehålla ris och pasta. Potatisen ansågs gammaldags, tråkig, smaklös och fetmande. Sedan dess, i ett halvsekel, har vi i stort sett haft det så. Denna inhemska råvara har inte varit pop på samma sätt som pastan och det importerade riset.

Jag minns en gång i mitten av 1970-talet när jag i Wäinö Aaltonens museum pratade med en konstmecenat och nyfiket undrade hur han blivit så förmögen. Han berättade att han importerade ris. Punkt slut. Han chartrade billiga fartyg, köpte riset för en spottstyver per ton i vad man då kallade u-länderna, fraktade hit det och sålde i parti. I våra butiker var efterfrågan stor, inte minst i så kallade intellektuella hem.

Så var det då.

I dag är det ingen som seriöst ifrågasätter potatisens näringsvärde. Modern kostvetenskap vet att potatis är hälsosam föda i många av de former man tillreder den.

Mikael Niemi påminner oss i sin roman Koka björn om att det var tack vare potatisen som levnadsstandarden och folkhälsan steg radikalt i norra Sverige på 1800-talet. En av Laestadii praktiska förbättringar. Före det hade den höjt levnadsstandarden i landets sydligare delar. Samma sak skedde även i Finland.

Nyligen erfor jag i medierna att ris är en klimatovänlig gröda i den meningen att det kräver mycket vatten. Potatis däremot ska växa bra i till och med rätt torra förhållanden.

I skärgården odlade man förr potatis till och med i bergsskrevor, som man gödslade med tång. Det gör min hustru och jag fortfarande, och knölarna smakar verkligt gott! Lite inlagd strömming, lite lök och tomat, och tångodlad potatis ... smaskens!

Förutom alla andra trevliga potatisbaserade rätter man lätt kan laga. Hälsosam och billig växtbaserad mat.

Magnus Gräsbeck, trubadur, Åbo

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning