Ta kontroll över semestern och slipp stressen

Vi längtar till semestern för att slippa stressa. Men vad ska vi ta oss till när själva ledigheten i sig blir en stressfaktor? Planera i god tid och sänk ambitionsnivån, är de bästa råden.

Nedräkningen till sommarsemestern har börjat – och med den en förväntan. Som hos en del kan slå över i prestationsångest och till och med stress. Det ska planeras och fixas, rekas resor och stämmas av med familj och vänner.

Ibland kan förberedelsen inför "den perfekta semestern" kännas som ett heltidsjobb. Och när du väl befinner dig mitt i den hett efterlängtade ledigheten blir ingenting som du hade tänkt dig och besvikelsen är stor.

Hur ska vi undvika semesterhaveri av det här slaget? Finns det något sätt att hejda stresshormonerna redan innan de börja snurra i våra system?

– Absolut, och som alltid när det handlar om stress så gäller det att ta kontrollen över situationen. Att planera och förbereda sig är bästa medicinen, säger den svenske forskaren Dan Hasson, som doktorerat i stresshantering och nu forskar i ämnet.

En bra start kan vara att känna tacksamhet inför att över huvud taget kunna ta semester och kanske möjligheten att göra en resa. Finland ligger i topp i världen när det kommer till antalet lagstadgade semesterdagar.

Ibland kan man fråga sig om vi verkligen blir gladare av att vara lediga, vi kanske trivs med vår vardag och semestern kan innebära konflikter med familjen och stora hål i ekonomin. Men Dan Hasson försäkrar att genomsnittsmänniskan faktiskt mår bättre av ledighet, i alla fall på kort sikt.

– Att uppskatta det man har och känna sig nöjd med att man är privilegierad nog att ha semester är en hälsosam utgångspunkt.

Det finns olika uppfattningar om hur man ska ta ut sin ferie, en del experter förespråkar att det är viktigt att ha en sammanhängande ledighet för att på riktigt varva ned, medan andra menar att det är smartare att vara borta från jobbet lite då och då. Men enligt Dan Hasson finns inga studier som styrker att varken det ena eller det andra skulle vara bättre.

– Ingen och alla har rätt angående längden. Utifrån den forskning som finns är slutsatsen att oavsett semesterns längd har den bara ett kortvarigt resultat när det gäller välbefinnandet. Inom ett par veckor är effekten borta.

Stressforskaren Dan Hassons bästa tips för att inte stressa upp sig inför semestern är att planera. Att ha kontroll ger automatiskt en känsla av välbefinnande. Bild: TT/FREDRIK SANDBERG

Inga måsten

Det här kan ju låta deppigt, att när man laddat för att maxa sin semester både till längd och innehåll så ger det inte mer i slutändan än om du tagit några dagar ledigt.

– Man kan ju också se det som något positivt. Det är många som inte vill ha ledigt en hel månad, och som känner att det kan vara stigmatiserande att dela upp sina semesterveckor när den allmänna uppfattningen är att det bästa är att ha alla veckor sammanhängande.

Den goda nyheten är alltså att det inte finns några måsten kring ledighetens längd, det är helt upp till vad du själv tycker att du mår bäst av.

Men all den här prestationsångesten, hur hanterar vi den?

– Allt handlar om förberedelser. Vad vill du ha ut av de här dagarna? Lever du ett hektiskt liv till vardags kanske du ska planera in tid för att hitta lugnet, och har du ett stillasittande arbete vill du kanske ha en aktiv semester.

Ju bättre du har dragit upp linjerna, desto större möjlighet har du för att vara spontan.

Lever man i en familj med viljor som stretar åt alla håll är det a och o att försöka samordna ambitionerna och kompromissa. Planera i god tid och kom överens om vad ni vill ha ut av semestern.

– Hela familjen måste inte göra samma sak hela tiden. Man kan ha perioder när man delar upp sig beroende på vilka intressen man har.

Fakta

Tips för att lätta på sommarpressen

Semestern är till för att njuta. Vad innebär en ideal semester och hur kan du och familjen uppnå den?

Planera i god tid. När kontrollen ökar minskar stressen. Även om det inte blir som du har planerat kan du vara förberedd med alternativa strategier.

Varva ned före semestern så att du inte kraschlandar på första semesterdagen (studier visar att kroppen kan vänta med att bli sjuk till dess det finns utrymme). Är det möjligt, meddela på arbetsplatsen att du behöver jobba undan i lugn och ro några dagar innan. Har du inte ett jobb där det är möjligt så förbered dig inför ledigheten på fritiden.

Lägg in tid för att vara spontan om du har ett fullspäckat semesterschema.

Ska du tillbringa semestern med familjen eller någon annan, stäm av så att ni har samma förväntningar. Kom också överens om att tala vänligt med varandra under semestern, även om irritation uppstår.

Att vara ledig med småbarn kan innebära mer arbete än att vara på jobbet. Sänk ambitionsnivån, kanske mår ni alla bättre av att leka i parken och titta på film än att vara på resande fot.

Källa: Dan Hasson

Jämför med andra

Prestationsångesten handlar inte bara om att vi vill njuta till max de här veckorna, vi jämför oss också med andra – hur fantastiskt de har det på sin semester. Men att per automatik stänga ned sociala medier för att undgå stress är inte en lösning.

– Tycker man att det är jättekul med Instagram ska man inte låta bli för sakens skull. Använder du sociala medier för att undvika ångest eller för att du annars blir rastlös kan du fundera på vad du i stället kan göra för att lindra de känslorna. Men känn inte skuld för att du kommunicerar med andra människor om du mår bra av det och det inte påverkar andra omkring dig på ett negativt sätt.

Och är det så att du mår dåligt av att se de perfekta solnedgångarna och de ultimata resorna, så kom ihåg att du bara ser en liten del av en enda persons liv. Skulle du hålla samma tempo som ditt sociala medier-flöde skulle du få jobba heltid med att skapa härliga situationer.

Hälsningar från riksdagen

Politiken möter många utmaningar, inte minst från populistiska och bakåtsträvande rörelser i Finland och i Europa. Jag vill fortsätta som riksdagsledamot och arbeta för en politisk kursändring i värdefrågorna. 15.3.2019 - 15.02