Ekonomer: Ta betalt av barn som bor kvar hemma

Privatekonomerna är eniga – det är rätt att ta betalt av ung­domar som bor kvar hemma. Får barnen inte öva sig i att ­klara sina utgifter riskerar flytten hemifrån att bli en chock. Ändå bor åtta av tio unga svenskar gratis hemma.

– Alla vill hjälpa sina barn och det tror jag att man gör bäst genom att lära dem ekonomi, inte genom att betala deras räkningar, säger ­den svenska boendeekonomen Claudia Wörmann.

Hon talar av egen erfarenhet med tre barn som lämnat hemmet – och kommit tillbaka i omgångar förfärade av höga ostpriser och hutlösa hyror.

Svårigheter att hitta både jobb och eget boende gör att unga blir kvar hemma allt längre. Frågan är hur länge det är okej att bo gratis? Många föräldrar upplever att det är svårt att ta betalt av sina barn, speciellt om deras inkomst är liten och oregelbunden.

I en undersökning om hur Sveriges unga vill bo, som TNS Sifo gjorde på uppdrag av SBAB, framkom att 76 procent av de tusen tillfrågade i åldern 18–26 år inte betalar någonting för att bo kvar i föräldrahemmet.

– Det viktigaste är inte själva summan utan att man ska ­bidra. Räkna ut och kom överens om en procentsats, annars tycker jag att man gör barnen en otjänst. Har man en inkomst ska man göra rätt för sig, säger Claudia ­Wörmann.

Hjälpa till hemma

När hushållet plötsligt består av fler vuxna än barn är många föräldrar beroende av den extra inkomsten för att få ekonomin att gå ihop. Andra behöver kanske inte hjälp med räkningarna, men bör ändå ta betalt av ungdomarna för att visa att det inte är gratis att leva.

– Pengarna kan man i så fall lägga undan och skicka med som en slags grundplåt den dag det är dags att flytta hemifrån. Saknar de ­hemmavarande barnen helt ­inkomst kan man i stället komma överens om att de ska betala av sitt ­uppehälle med arbetsinsatser som att diska, städa, handla och ­laga mat.

En kalldusch

Ekonomin är en väsentlig del i att lära barnen att klara av vuxenlivet. Att tjäna egna pengar och klara sina utgifter är ett sätt för unga att öva sig i att ta ansvar. Flytten hemifrån riskerar annars att bli en kalldusch, menar Claudia Wörmann, och berättar om när hennes dotter flyttade hemifrån första gången och skulle handla frukost tillsammans med sina kompisar.

Dyrt eller billigt? Många ungdomar som bor gratis hemma hos föräldrarna har en dålig uppfattning om vad mat, bredband, el och toapapper faktiskt kostar varje månad. Bild: Dejan Dundjerski/Adobe Stock

– De var helt säkra på att de skrivit fel pris i affären. "Kostar en ost verkligen så här mycket?", ringde hon hem och frågade. Men har du aldrig köpt en ost för egna pengar så vet du inte vad den kostar.

Claudia Wörnmann anser att man redan i skolan borde få lära sig om hur bostadsmarknaden ser ut och hur mycket man egentligen behöver ha sparat för att kunna flytta hemifrån.

– I hemkunskapen finns det ett moment där man ska inreda en ­lägenhet och skaffa möbler och inredning. Det är dock ingen som undervisar i hur man kommer över själva lägenheten, säger Claudia ­Wörmann.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03