"Ta ansvar som författare. Delta i Bokmässan"

Claes Andersson. Bild: Evy Nickström

Jag vädjar till mina författarkolleger: Delta i Bokmässan och försvara därigenom litteraturen och yttrandefriheten, skriver författaren Claes Andersson.

Bokmässan i Göteborg lockar årligen cirka 100 000 besökare, litteraturälskare i alla åldrar. I år hålls Bokmässan veckoslutet 28.9–1.10. Det övergripande temat är Bildning, och därtill är Finland i fokus, med anledning av vårt 100-årsjubileum. Ett annat centralt tema är yttrandefrihet.

Nu har ett antal författare i Sverige och Finland beslutat att bojkotta bokmässan på grund av att en liten högerextremistisk grupp som publicerar tidningen Nya Tider fått tillstånd att ha en egen monter på mässan.

Beslutet om bojkott är svårt att förstå.

Man vill sabotera hela bokmässan bara för att en liten högerextremistisk grupp får vara närvarande.

Med andra ord: man tillerkänner en liten extremistisk högergrupp en sådan betydelse och makt att de kan sabotera hela mässan, Nordens största kulturevenemang.

Bojkotten är givetvis helt galet tänkt.

Den riktar sig inte mot den högerextremistiska gruppen, utan mot själva bokmässan, som är resultatet av årslång möda och stora ekonomiska satsningar. Den riktar sig mot hela vår litteratur, mot biblioteken och alla som bryr sig om böcker.

I egenskap av författare och försvarare av yttrandefriheten deltar jag givetvis i Bokmässan, dels genom att tala om mitt eget författarskap, dels genom att delta i diskussioner om yttrandefriheten.

Jag vädjar till mina författarkolleger: Tänk om! Ta ansvar som författare. Delta i Bokmässan och försvara därigenom litteraturen och yttrandefriheten.

Claes Andersson

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning