Syriska krigsdokument togs bort från Youtube

Bild: EPA/MOHAMMED BADRA

I sin jakt på extremistiskt innehåll har Youtube råkat ta bort hundratusentals videoklipp som dokumenterar kriget i Syrien. Aktivister är oroliga över att bevis för brott som har begåtts under konflikten ska gå förlorade.

Det började med skakiga mobilinspelningar från de fredliga protester som bröt ut mot Bashar al-Assad 2011. I takt med att situationen eskalerade blev filmklippen allt våldsammare. Videoklippen på Youtube kom i stället att visa kemiska attacker, flygbombningar och blodiga barn i raserade hus. Extremistgrupper publicerade halshuggningar och massmord medan regimens anhängare spred sin bild av kriget.

– I början av revolten var Youtube den främsta platsen för att lagra och dela filmklipp. De flesta av oss lagrade våra filmer där, eftersom det var för farligt att spara dem i fysisk form, säger den regimkritiske aktivisten Monther Etaky.

Under press

Varje minut laddas 400 timmar innehåll upp på Youtube och företaget har pressats att ta upp kampen mot våldsbejakande material. Sedan några månader tillbaka används en ny teknik som automatiskt flaggar innehåll som strider mot företagets riktlinjer, som sedan granskas och raderas.

Systemet har utformats för att tackla extremistisk propaganda, exempelvis från terrorstämplade IS, men allt material som publiceras från krigszoner riskerar att fastna i dess nät. Bland annat togs 400 000 videoklipp som dokumenterar den sexåriga syriska konflikten bort utan förvarning.

Det har fått aktivister att slå larm om att viktig information om situationen i Syrien – ett land som många organisationer och journalister inte har tillgång till – riskerar att gå förlorad.

– Youtube har varit absolut nödvändigt för att dokumentera kränkningar av de mänskliga rättigheterna i Syrien sedan 2011. Om filmerna försvinner kan vi mista viktiga vittnesmål för alltid, säger Hadi al-Khatib, från organisationen Syrian Archive som genom öppna källor samlar bevis för brott som har begåtts under konflikten.

Viktiga bevis

I februari dömde Stockholms tingsrätt en tidigare rebell till livstids fängelse för grovt folkrättsbrott för hans delaktighet i dödandet av sju bakbundna regeringssoldater i Syrien 2012. En del av bevisningen utgjordes av en film som publicerats av The New York Times, men för att stärka åtalet gjordes också andra efterforskningar på nätet, bland annat på Youtube och Facebook.

– Det är bara ett exempel på varför det är problematiskt att filmer som kan användas i rättsprocesser tas bort.

Youtube har medgivit att videor har tagits bort av misstag och hundratusentals klipp och kanaler kopplade till det syriska kriget har återställts. Men fortfarande väntar 150 000 filmklipp på granskning, enligt al-Khatib.

– Youtube har varit väldigt tillmötesgående. Men för oss är det viktigt att videoklipp som visar personer som begår brott också kommer tillbaka. Vi förstår att det är känsligt material, men den typen av innehåll publiceras sällan av enskilda medborgarjournalister eller organisationer.

Global räckvidd

Många av de aktivister som Syrian Archive har varit i kontakt med har inte haft några kopior på sitt material, utan har använt Youtube som lagringsplats. Många tittar på alternativ, men anser också att det finns få plattformar som överträffar Youtube när det gäller teknologisk infrastruktur och global räckvidd.

– Genom Youtube går det att nå ut till hela världen. Men vi jobbar ständigt med att försäkra oss om att så mycket visuell dokumentation som möjligt bevaras så att den kan användas för rättsliga ändamål och för opinionsbildning, säger al-Khatib.

Varför är det krig i Syrien?

Långt innan konflikten inleddes klagade många syrier på hög arbetslöshet, utbredd korruption, brist på politisk frihet och statlig repression under president Bashar al-Assads styre.

I mars 2011 inleddes demonstrationer för demokrati i staden Daraa. Regeringens användning av dödligt våld som svar på protesterna utlöste rikstäckande demonstrationer som krävde al-Assads avgång.

I takt med att oroligheterna spred sig intensifierades tillslagen mot oliktänkande. Oppositionsanhängare började ta till vapen, till en början för att försvara sig och senare för att driva ut säkerhetsstyrkor från lokala områden. Bashar al-Assad lovade att återställa den statliga kontrollen.

Våldet eskalerade och förvandlades till ett inbördeskrig när hundratals rebellbrigader bildades för att kämpa mot regeringsstyrkorna om kontrollen av landet.

Med åren har kriget kommit att inkludera allt fler parter. Extremistiska jihadistgrupper har profiterat på kaoset och vuxit sig starka, även om Islamiska staten tryckts tillbaka av en omfattande offensiv.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03