Syriska barn vädjar till Pokémonfans: Kom och rädda oss

Syriska oppositionsaktivister utnyttjar hysterin kring mobilspelet Pokémon för att göra världen uppmärksam på situationen i Syrien. Bild: Joseph Eid

Mobilspelet Pokémon har blivit en succé världen över. Nu utnyttjas den globala hysterin av syrier som hoppas kunna fånga världens uppmärksamhet kring den svåra situationen i det krigshärjade landet.

Med ett krig som rasat i över fem års tid kan det vara svårt att få människor att orka bry sig – trots att över 280 000 människor dödats och hälften av befolkningen drivits på flykt.

Nu försöker aktivister och konstnärer utnyttja Pokémonfebern för att påminna om situationen i Syrien. Och det tycks ha fungerat väldigt bra.

Det var i början av 2011 som upproret mot Bashar al-Assads regim inleddes i Syrien. Protesterna gällde till en början krav på demokratisering, stopp på den utbredda korruptionen, respekt för de mänskliga rättigheterna och ett slut på Assadregimens 40-åriga envälde.

Med regimen slog hårt ned mot demonstranterna och situationen utvecklades till ett inbördeskrig. Över fem år senare beräknas minst 280 000 människor ha dödats, halva befolkningen har drivits på flykt och en politisk lösning är fortsatt långt bort.

Kriget står mellan syriska regeringstrupper, ledda av Bashar al-Assad och stridande från olika oppositionella grupperingar. Under konfliktens gång har också utländska intressen i allt större utsträckning blandat sig i kriget.

Fotografier på syriska barn som håller upp tecknade bilder på Pokémonfigurer och ber världen om att bli hittade sprids nu i sociala medier. Bilderna är tagna i rebellkontrollerade städer och byar, däribland Kafr Nabl i Idlib. Bara i torsdags dödades minst 20 civila i flygräder i provinsen.

Vill sätta press

– Vi såg vilken global spridning Pokémonspelet fått och då fick vi idén om att skicka ett meddelande från det syriska folket på det här sättet, skriver Yasser al-Rahil, medieaktivist från RFS som är en allians av oppositionella som kämpar mot Assadregimen, i ett mejl till TT.

Förhoppningen är att kampanjen ska bidra till att människor pressar sina regeringar att agera om Syrien.

– Det är de syriska barnen som får betala priset för den internationella passiviteten när det gäller att stoppa al-Assads mördarmaskin. Det första steget är att få ett slut på regimens och ryssarnas urskillningslösa bombande. Det andra är att lyfta belägringen av syriska städer, skriver al-Rahil.

Pokémon på flykt

En annan som använt Pokémon för att föra fram sitt budskap är den grafiska designern Moustafa Jano. Han har flytt från Aleppo i norra Syrien och befinner sig nu i närheten av Karlshamn i Sverige. I en serie bilder försöker en Pokémon likt så många andra människor ta sig bort från krigets fasor.

– Människor svälter, de har ingen mat och får ingen hjälp i sina försök att överleva. Och allt världen pratar om är Pokémon. Jag vill bara påminna om att det finns människor kvar på den här platsen som kallas Syrien, säger Moustafa Jano och fortsätter:

– Det går att fånga en Pokémon, men egentligen är det de syriska barnen som behöver bli hittade. Det dör människor hela tiden i Syrien och det är något som vi aldrig får glömma bort.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning