Syrier död vid den grekiska gränsen

Migranter bakom en avspärrning nära den grekisk-turkiska gränsen i Kastanies. Bild: Giannis Papanikos/TT-AP

En syrier som försökt korsa gränsen från Turkiet till Grekland har avlidit när grekiska säkerhetsstyrkor stoppat människor som försökt komma in i landet, uppger två turkiska säkerhetskällor för Reuters. Samtidigt kommer rapporter om att ett barn har mist livet efter att ett fartyg kapsejsat utanför den grekiska ön Lesbos.

Europa måste ta sin del av "bördan" när det gäller människor som flyr från Syrien, säger Turkiets president Recep Tayyip Erdogan, som säger att "miljoner människor snart kommer att vara på väg mot Europa.

– Efter att vi öppnade dörrarna har flera sagt "stäng dörrarna", säger han i ett tv-sänt tal på måndagen.

– Jag sa till dem "det är gjort, det är klart. Dörrarna är öppna nu, ni kommer att behöva ta er del av bördan".

Enligt Erdogan har hundratusentals redan korsat gränsen, och det kan snart bli miljoner. Men enligt rapporter vid den grekiska gränsen handlar det om betydligt färre.

Fler än 10 000 människor har försökt ta landvägen över gränsen mellan Grekland och Turkiet. De har mötts av vakter som använt tårgas och sammandrabbningar har brutit ut mellan polis och migranter under helgen.

Barn avled

Runt 1 300 migranter har nått de fem grekiska öarna i Egeiska havet nära den turkiska gränsen sedan söndagsmorgonen enligt grekisk polis. De flesta har kommit till Lesbos, där flyktinglägret Moira är beläget. Lägret är byggt för färre än 3 000 människor men i dag befinner sig fler än 19 000 människor där.

Det kapsejsade fartyget hade eskorterats till Lesbos av ett turkiskt fartyg, uppger den grekiska kustbevakningen. 46 människor räddades och två barn fördes till sjukhus. Ett av dem miste livet.

En annan båt med runt 30 afghaner kom till Lesbos tidigt på morgonen och 32 andra räddades utanför Farmakonisi, en liten ö nära Turkiet, meddelar kustbevakningen.

– Det här är en invasion, säger utvecklingsminister Adonis Georgiadis till tv-kanalen Skai.

3,6 miljoner

Den turkiska regeringen beslutade i förra veckan att inte längre hindra människor som försöker ta sig vidare från landet och in i EU. Grekland anklagar Turkiet för att försöka driva flyktingar över gränsen. Den grekiska regeringens talesperson Stelios Petsas kallar ökningen av antalet människor som vill ta sig över gränsen för "ett aktivt, stort, allvarligt och asymmetriskt hot mot landets nationella säkerhet".

Turkiets beslut innebär att landet frångår det avtal där landet i utbyte mot miljardbistånd lovat att hindra flyktingar att ta sig till EU.

Över 3,6 miljoner syriska flyktingar befinner sig i Turkiet och ytterligare en miljon kan vara på väg dit med anledning av den senaste offensiven i Syrien som har pågått sedan i december.

Gränsvakter och utrustning

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen kommer att besöka gränsområdet under tisdagen tillsammans med EU:s permanente rådsordförande Charles Michel. Hon säger vid en pressträff att EU prioriterar att hjälpa Bulgarien och Grekland och att arbete pågår med alla medlemsstater för att få fram gränsvakter och utrustning.

– Turkiet är i en väldigt svår situation när det gäller flyktingar från Syrien, men det vi ser nu kan inte vara lösningen.

EU för samtal med Turkiet och EU:s krishanteringsansvarige Janez Lenarcic planerar att åka till den turkiska staden Gaziantep senare i veckan, uppger Ursula von der Leyen.

I mars 2016 enades EU och Turkiet om att Turkiet skulle förstärka sin gränsbevakning för att stoppa strömmen av flyktingar till Europa.

I utbyte utlovade EU bistånd på flera miljarder euro, visumlättnader för turkiska medborgare samt att förbereda förhandlingar om turkiskt EU-medlemskap.

Turkiet har vid upprepade tillfällen sedan avtalet tecknades hotat om att återigen öppna sina gränser mot EU.

Drygt 3,6 miljoner flyktingar, troligen fler, från krigets Syrien befinner sig redan i Turkiet, och landet befarar att den upptrappade konflikten i den syriska provinsen Idlib ska leda till en ny flyktingvåg.

Källa: EU-kommissionen

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning