Syrienmöte i skuggan av gasattacken

I samspråk. Libanons premiärminister Saad Hariri i sällskap av EU:s utrikeschef Federica Mogherini. Bild: EPA/OLIVIER HOSLET

I skuggan av gårdagens gasattack i Idlib samlas världen i FN- och EU-regi i Bryssel för att diskutera framtidens Syrien.

– Hur många tysta minuter har vi inte upplevt under de senaste åren? frågar sig EU:s utrikeschef Federica Mogherini.

Med FN:s nye generalsekreterare António Guterres på plats, liksom representanter för över 70 länder och internationella organisationer, är det tänkt att Brysselkonferensen ytterligare ska stärka sammanhållningen i omvärldens arbete för att få stopp på konflikten.

Särskilt avgörande lär dock mötet inte bli. Varken USA:s utrikesminister Rex Tillerson eller hans ryske kollega Sergej Lavrov finns på plats.

Mogherini hoppas ändå att konferensen ska ge ny kraft, inte minst vad gäller löftena om ekonomiskt stöd till FN:s hjälpinsatser.

– De hjälpbehövande, inklusive de mest utsatta, kvinnor och barn, kan inte vänta tills kriget är löst, över och allt är utrett. De behöver vår hjälp nu, sade Mogherini i sitt inledningsanförande till deltagarna.

Efter mer än sex års krigande finns ännu inga tecken på fred i sikte. Och även om den dagen någon gång kommer så lär det inte bli lätt att bygga upp landet på nytt.

– Och det handlar inte bara om rent materiellt, utan även när det gäller att kunna leva tillsammans, återuppbygga förtroende och möjligheten att kunna se på varandra utan hat i ögonen, sade Mogherini på en presskonferens i går.

Samtidigt riskerar flyktingsituationen att skapa kaos även i grannländerna.

– Mina damer och herrar, det nuvarande läget i Libanon är en tidsinställd bomb, varnade landets premiärminister Saad Hariri övriga deltagare på konferensen i Bryssel. 

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03