Synskadad diskas efter ledsagares dopning

Triatleter. Arkivbild. Bild: AP Photo/Marco Garcia

En australisk triatlet, som tävlar utanför elitdivisionerna, stängs av i fyra år då han har testat positivt för epo, skriver The Sydney Morning Herald. Då han ledsagat en synskadat triatlet diskas även denne från ett lopp som de har genomfört tillsammans.

Stephen Thompson tog silver i åldersgruppen 35–39 år i sprintdistansen för amatörer när världsmästerskapet i triathlon avgjordes i Australien i september i fjol. Han har nu blivit av med det silvret och stängts av i fyra år då han testat positivt för epo.

Ett par dagar efter silverloppet agerade han ledsagare åt den synskadade triatleten Gerrard Gosens. Även Gosens diskas från loppet som de genomförde tillsammans, även om Thompson testade negativt efter paratriathlonloppet.

Gosens, som har deltagit i Paralympics tre gånger tidigare (i goalball och långdistanslöpning), försöker kvala till Paralympics 2020. Men på grund av diskvalificeringen tappar han värdefulla poäng.

– Som en helt blind idrottsman finns det utmaningar som jag inte tror att icke-handikappade idrottsmän förstår. Det handlar om lagarbete … Det är ett hjärtskärande faktum att mina resultat påverkas av en annan persons resultat två dagar tidigare, säger Gosens.

Thompson hävdar att han inte tagit några otillåtna preparat, men säger att han inte har energi att bestrida avstängningsbeslutet.

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning