Synliggör de osynliga

Manoel "Junior" Marques och Lars Lerin med deltagarna i konstskolan. Bild: Ulrika Malm /SVT

Den omåttligt populäre Lars Lerin är tillbaka i en ny programserie. Den här gången leder han en konstkurs för personer med funktionsnedsättningar.

Lerins lärlingar finns på SVT Play och sänds i SVT1 onsdagar kl. 22.00.

Lars Lerin är en tv-personlighet som SVT inte tänker släppa taget om i första taget, och det gör de rätt i att inte göra. Tv-personlighetsfynd kan göras på smått oväntade håll, och SVT har hittat intagande typer i den buttre kriminologen Leif GW Persson (vars långkörare Veckans brott kan ses i SVT varje tisdag) och i den försynte konstnären Lars Lerin som brukar kallas Nordens främsta akvarellist.

Tittarna fick upp ögonen för honom genom dokumentärerna För dig naken, om när han hittade kärleken i Brasilien, och Mot kvällen uppvaknande, om hans konstnärskap. Det ledde till att han även fick göra serien Vänligen Lars Lerin i två säsonger, en serie där han träffade och samtalade med kända personer.

Nu är det prisbelönta programmet uttömt och utbytt till ett nytt koncept: Lerins lärlingar, en programserie i sex delar där Lars Lerin håller konstskola för personer med funktionsnedsättningar i Karlstad. I serien får vi lära känna deltagarna på kursen och den avslutas med en utställning på Lars Lerins egen konsthall Sandgrund – en utställning som invigs av självaste drottning Silvia. För förberedelserna av den festliga vernissagen står Lerins make Manoel "Junior" Marques som på sitt sedvanliga vis även bjuder på humoristiska upptåg.

Det här är en programserie som synliggör och ger upprättelse till de osynliga och utstötta; serien porträtterar tretton personer med främst autism, Asperger och adhd. Tv-programmet och kursen har även gett de här personerna ett socialt sammanhang och de har fortsatt träffas efter inspelningens slut. För Lars Lerin är det här engagemanget inget nytt, utan han har även tidigare öppnat sitt museum för en utställning med personer med funktionsnedsättningar.

Som serie är det lite löst i kanterna, precis som konstkursen där Lars Lerin framstår som en motvillig auktoritet. Som lärare undviker han att styra och blanda sig i processerna. Här får man vara hur man vill, och måla hur och vad man vill, huvudsaken är att låta kreativiteten flöda. Ibland åker man på en utflykt, ibland bjuds det på trevliga överraskningar som möten med Lerins 98-åriga vän och mentor, koloristen Gerd Göran, artisten Erik Saade, keramikern och glaskonstnären Kakan Hermansson, konstnären Thomas Christensson och fotografen Aida Chehrehgosha.

Som komplement till serien finns också Lerins konstskola, en webbserie med korta avsnitt där Lerin resonerar kring konsten och livet. Båda serierna kan ses på SVT Play.

Malin Slotte TV-redaktör

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03