Synd förstöra kulturlandskap

Det är synd att förstöra ett värdefullt kulturlandskap med modern arkitektur vid Kallviks strand.

I och med teknologiföretaget Planmeca Oy;s ansökan om bygglov för ett skolningscenter vid stranden av Villa Harbo i Nordsjö vill jag återge villans bakgrundshistoria. Enligt min åsikt är det synd att förstöra ett värdefullt kulturlandskap med modern arkitektur vid Kallviks strand.

Villa Harbo ritades av den tyske arkitekten Fritz Lüsch, gift med min fars faster. Stockvillan i jugendstil byggdes som sommarvilla åt hans familj 1912 vid Kallvikstranden på en tomt med sandjord och barrträd. Villans arkitektur var inspirerad av nationalromantisk jugend och vildmarksromantik. Utanpå tjärade stockväggar, inomhus inga tapeter på väggarna, små fönster genom vilka man kunde beundra naturen. Villan i två våningar representerar ett digert hantverk.

Harbo är en pärla, en arkitektoniskt värdefull representant för en viss period, likt till exempel Kalela, Hvitträsk och Tarvaspää. Numera är Villa Harbo skyddad och skulle kunna vara värdigt som ett museum för en större publik.

Lüsch arbetade i Finland för olika arkitektbyråer och privata arbetsgivare. Av hans många projekt kan nämnas Gardestorgets saluhall, sjukhuset Villa Ensi, Villa Johanna, spårvagnshallarna i Tölö. Med inredningarna till apoteken Örnen och Svanen i jugendstil sysselsatte han Kervo snickeri, som också tillverkade möblerna till Villa Harbo.

Under 1914–1940 bodde familjen Lüsch i Stockholm där han lät uppföra en villa på Lidingö, men familjen återvände till Finland 1940 under krigstid. Barnen och barnbarnen stannade i Sverige, men tillbringade sommarloven på Harbo, där hemmet alltid var öppet för släktingarna i Finland. År 1975 såldes Villa Harbo till Helsingfors stad, som använde villan för representation. Från 2004 har Planmeca Oy varit ägare.

Ulla Fogelholm Helsingfors

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00