Sympatiskt men planlöst om Hangö

Stad i förändring. Vy över det förstörda Drottningberget i Hangö.Bild: Yle

Kvällens dokumentär om Hangö bjuder på ditt och datt i form av stadens historia och innevånare samt Hjallis Harkimos strandade hotellprojekt.

Dokumentärprojekt: Hangö år 0 sänds i Yle TV1 måndag kl. 21.30, repris söndag kl. 12.10.

Dokumentären Hangö år 0 (Hanko vuonna 0) tecknar ett fint porträtt av staden Hangö och dess innevånare genom intressanta personintervjuer och vackra historiska arkivklipp. Men då den också försöker bevaka en lokalpolitisk härva som utlösts av Hjallis Harkimos sedermera övergivna hotellprojekt blir resultatet lite planlöst och splittrat.

Hangö är en stad som har genomgått ett antal förändringar: den har under sin livstid varit rikssvensk fästningsstad, rysk badort och finsk industri- och hamnstad. Men då fiskevattnen sakta fiskades ut och turisterna flydde till fjärran orter under charterflygens tidsålder hotade staden att sakta tyna bort; offentlig service utlokaliserades och med den började också stadens högutbildade befolkning att försvinna. Något behövdes för att blåsa liv i ortens ekonomi och erbjuda innevånarna en framtid.

Då den finska affärsmagnaten Hjallis Harkimo äntrade scenen med ett ambitiöst hotellprojekt var det många innevånare som hoppades att det skulle göra sitt för att rädda deras stad. Men Harkimo drog sig ur och ersattes av en räcka ansiktslösa investerare som drogs in i en lång och dyr konflikt med staden och innevånarna. Tyvärr ger inte KJ Koskis dokumentär en tillräckligt djupt gående och levande bild av förvecklingarna för att väcka djupare intresse hos någon som inte har någon personlig koppling till härvan. Till exempel de inflammerade scenerna filmade på informationsmötet som staden ordnar är underhållande att se på i sig, då en inställsam kostymnisse försöker charma stadsborna med klämkäcka slogans om Hangökex för att storkna inför stormen av deras rättmätiga raseri. Men för en icke insatt blir berättelsen ändå inte tillräckligt genomgående tydligt för att väcka genuint engagemang.

Bäst är dokumentären då den intervjuar diverse vanliga Hangöbor och filmar deras diverse göranden och låtanden. Konstnären som målar tavlor av Andy McCoy och gubbrockarna på den lokala ölkrogen som sjunger "I love this town" hör till mina favoriter, likaså scenen där innevånarna i staden skämtsamt inviger sitt egna "badhotell" (ett plasttält på stranden) med sång och dans. Den absurt komiska småstadsmagin kunde ha inspirerat David Lynch.

Otto Ekman Reporter

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00