Sympati är ett öppet hus på svenska

Verksamhetsledare Anne Ahlgren på Sympati är öppen för många olika slags aktiviteter som stödjer den psykiska orken hos medlemmarna. Bild: Leif Weckström

På den psykosociala föreningen Sympati erbjuds en tröstande axel när vardagen känns för tung. – Kamratstöd är en enormt viktig resurs, säger verksamhetsledaren Anne Ahlgren.

Minst två eftermiddagar varje vecka går hissen till fjärde våningen på Eriksgatan 8 i Helsingfors. Då har den svenskspråkiga psykosociala föreningen Sympati öppet hus för dem som bor i huvudstadsområdet.

– De eftermiddagarna kan medlemmarna droppa in för att umgås, kanske dricka kaffe eller bara vila på soffan, säger verksamhetsledaren Anne Ahlgren.

Sympati erbjuder tillfällen till umgänge och kamratstöd, men arbetar också aktivt för att minska stigmatiseringen av problem med den psykiska hälsan.

– För vem som helst kan bli sjuk, hamna i kris och behöva stöd, säger Ahlgren, som nyligen själv gick på kurs i den psykiska första hjälpen.

Tema sömn

För Ahlgren är det klart att föreningen ska arbeta med och för sina medlemmar. Det betyder att eftermiddagar med öppet hus kompletteras med utflykter och seminarier av olika slag. Uppe i föreningslokalen har ett litet bibliotek öppet med jämna mellanrum och förutom dagar utan organiserat program ordnas allsång, skivråd och träffar där den som behöver kan få hjälp med att lära sig hantera tekniken i mobiltelefon eller surfplattan. Skrivkursen Skriv ditt liv har under hösten lockat medlemmarna att berätta om sina erfarenheter i text, men förutom skrivarverkstad har föreningen också sonderat intresset för diskussionstimmar kring ett tema. När en gruppdiskussion om ångest hölls i oktober blev den så väl mottagen att man beslutade om en repris. Därefter plockade man upp temat sömn.

Eftersom föreningen arbetar för öppenhet kring psykisk ohälsa går diskussioner och föredrag också in på direkta vårdfrågor. Dels hålls föredrag av läkare och vårdpersonal inom social- och hälsovården, dels deltar föreningen synligt i Mentalhälsomässan i Gamla hamnen i Helsingfors i slutet av november.

– Jag är helt öppen för nya idéer när det gäller verksamheten, säger Ahlgren, som nyligen reagerade på att nyinskrivna medlemmar tyckt att det känns oöverkomligt motigt att ensam ta sig till ett öppet hus för att ensam möta okända personer i ett främmande rum. Verksamhetsledaren löste problemet genom att ta hissen ner till gatuplan för att möta den som inte vill komma upp på egen hand.

Föreningens mål är att integrera och stödja sina medlemmar i alla situationer och att motarbeta utanförskap. Därför erbjuds bland annat coachning i grupp, men också praktisk information som kontaktuppgifter till olika jourgrupper och kristelefoner.

Sympati har öppet hus på Eriksgatan 8, våning 4, i Helsingfors åtminstone måndagar och onsdagar klockan 13–16.

Föreningen är en del av Psykosociala förbundet.

Verksamheten varierar. Förutom diskussioner, musikverksamhet och pyssel i föreningens lokaler ordnas gemensamma teaterbesök och motionseftermiddagar. Föreningen samarbetar med andra föreningar som stödjer psykisk hälsa.

Föreningen hjälper sina medlemmar med rådgivning både per telefon, på webben och personligen i frågor som gäller att klara sig i vardagen.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Många vill välja ekologiskt – också hos frisören

Mer läsning