Symboltyngd staty över 1700-talspräst och kolonisatör får stå kvar i Nuuk

Statyn av missionären Hans Egede i Nuuk, färgad av röda slagord. Bild: Christian Klindt Soelbeck/TT

Ska en staty av en av de tidigaste kolonisatörerna av Grönland få stå kvar i huvudstaden Nuuk? Ja, tycker invånarna som röstat för att behålla det kontroversiella monumentet.

Protesterna mot statyer av historiska rasister, som i svallvågorna av Black lives matter-demonstrationerna i USA svept över världen har även nått Grönland.

Men där, i huvudstaden Nuuk, har invånarna nu röstat för att låta en staty av den dansk-norske prästen och missionären Hans Egede stå kvar. Det rapporterar lokala etermediebolaget KNR.

Egede var under tidigt 1700-tal missionär på Lofoten och Grönland. Han betraktas som den förste moderne utforskaren av Grönland och av inuiterna som en av de första kolonisatörerna.

– Hans Egede var ju missionär och gick i fronten för koloniseringen av Grönland under en dansk kung. Den här statyn står på toppen av ett berg och i det närmaste vakar över Nuuk, vilket i slutändan är en symbol för det koloniala våldet, sade folketingsmedlemmen Aki-Matilda Høegh-Dam i juni.

Statyn över Egede har flera gånger vandaliserats, bland annat 1973 och 2012. Men i den omröstning som det lokala styret nu organiserat tyckte drygt 900 av de 1 500 röstande för att den ska stå kvar. Det är nu upp till kommunstyrelsen att ta det slutliga beslutet.

I Köpenhamn har en staty av Hans Egede målats röd med slagord om att kolonisationen ska upphöra, samma ord har målats på statyn i Nuuk.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bokåret 2021 på Bokström

Mer läsning