Sydkoreanska varningsskott mot ryskt flyg

Ett sydkoreanskt jaktflygplan. Arkivbild. Bild: Park Chul-hong/TT-AP

Sydkorea har skjutit varningsskott mot ryska militärflygplan som kommit in över sydkoreanskt luftrum. Sydkoreas försvarsministerium uppger att det är första gången ett ryskt plan har kränkt landets luftrum.

Enligt Sydkorea kom tre ryska och två kinesiska plan in över sydkoreanskt luftrum tidigt under tisdagen, lokal tid.

– Vi ser väldigt allvarligt på situationen och om den upprepas kommer vi att vidta ännu starkare åtgärder, säger Chung Eui-Yong, chef för landets säkerhetstjänst.

Efter att ha lämnat sydkoreanskt luftrum ska ett av de ryska planen ha kommit tillbaka en halvtimme senare, vilket fick Sydkorea att avfyra ljusraketer och fler varningsskott. Totalt avfyrades 360 varningsskott, enligt försvarskällor.

Moskva förnekar att landets militär kränkt sydkoreanskt luftrum. Enligt ett uttalande från Rysslands utrikesministerium rörde det sig om två ryska plan som utförde en planerad övning över neutralt vatten i Japanska havet. Ministeriet hävdar även att det inte är första gången som sydkoreanska piloter ingriper mot ryska militärplan.

Kinas utrikesministerium kommenterar händelsen genom att säga att luftrummet i fråga är fritt för alla länder att röra sig i.

Händelsen skedde nära de mellan Sydkorea och Japan omstridda Liancourt-öarna.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning