Sydkorea: Explosionen mer än tre gånger så kraftig som Hiroshima

Sydkoreanska soldater vid staden Paju vid gränsen till Nordkorea den 3 september. Bild: Lehtikuva/AFP/Str

Kraften av Nordkoreas kärnexplosion var uppskattningsvis 50 kiloton, meddelar Sydkoreas försvarsministerium.

Om uppskattningen stämmer var gårdagens explosion ungefär fem gånger så kraftig som Nordkoreas senaste provspränings av kärnvapen och mer än tre gånger så kraftig som atombomben i Hiroshima 1945.

USA varnar Nordkorea för ett massivt militärt svar om Kim Jong-Uns regim fortsätter med sitt hotfulla agerande.

– Alla hot mot USA och dess territorier, inklusive Guam, eller våra allierade kommer att mötas med ett massivt militärt svar, ett svar som är både effektivt och överväldigande, sade försvarsminister Jim Mattis.

I ett uttalande från Vita huset sägs det att USA kommer att försvara sina allierade med alla medel. I uttalandet nämns också kärnvapen som ett möjligt medel.

Sydkorea svarade med robotövning

Vita huset uppger att president Donald Trump och Japans premiärminister Shinzo Abe har diskuterat läget.

Abe och Sydkoreas president Moon Jae-In har kommit överens om att eftersträva hårdare sanktioner mot Nordkorea i FN.

The Guardian uppger att ledarna talade i telefon med varandra efter att Nordkorea meddelat om sitt kärnvapenprov.

En bild från det sydkoreanska försvarsministeriet visar en missil av typen Hyunmoo-2 som avfyrades från en okänd plats på sydkoreas östkust i natt som en del av landets militärövning. Bild: EPA/Handout

Ländernas ledare kom överens om ett nära samarbete med varandra och med USA.

Abe har också meddelat att landet strävar efter att stärka sitt missilförsvar.

Sydkorea har för sin del utfört en militärövning med ballistiska robotar som ett svar på Nordkoreas provsprängning.

Också Kina fördömer

Tidigare meddelade Trump att USA överväger att upphöra med all handel med länder som bedriver handel med Nordkorea. Hotet var riktat speciellt mot Kina, dit 90 procent av Nordkoreas export går.

Också Kina, som traditionellt brukat stöda Nordkorea, har kraftigt fördömt provsprängningen.

Nordkorea meddelade i går att det var en vätebomb som testades. Enligt Nordkorea kan bomben fästas vid en interkontinental robot.

Turnbull: Närmare krig än på 60 år

Australiens premiärminister Malcolm Turnbull säger att Koreahalvön inte varit så här nära ett krig på 60 år. Han säger i en intervju för ABC att Kina kunde göra mera för att lösa situationen, eftersom Kina och Nordkorea har den klart starkaste ekonomiska relationen.

Han säger i intervjun att Nordkoreas provsprängning var en direkt kränkning mot Kina och att den kräver ett kraftigt svar av Kina.

FN:s säkerhetsråd kommer att sammanträda i dag för att diskutera Nordkoreas kärnvapenprov. Säkerhetsrådet sammankallades av USA, Storbritannien, Frankrike, Japan och Sydkorea.

Kan vara bluff

Det är svårt att veta om Nordkoreas påstående om en vätebomb stämmer. Kärnvapenexperten, professor Stefan Forss, sade i går till FNB att ännu är omöjligt att veta om det stämmer.

– Jag är ännu ganska skeptisk. Det finns trick som gör att man kan höja explosionseffekten.

Om det var fråga om en vätebomb skulle dess explosionseffekt och därmed dess förstörelsekraft vara mångfalt större än den i fissionsbomber, det vill säga utan- och plutoniumbomber.

– Vi får säkert svar när man börjar ta prover av luften. Nu måste vi bara vänta, sade Forss.

Forskaren Jyrki Kallio vid Utrikespolitiska institutet sade Nordkoreas påstående att bomben kan användas för att bestycka en robot kan vara en bluff – men det kan också vara sant.

– Det är fortfarande för tidigt att säga något med säkerhet, sade han till FNB.

Kärnvapen finns i två olika varianter, vätebomber och "vanliga" atombomber.

Enkelt uttryckt innebär en atombomb att man utlöser fission, klyvning av stora och tunga atomkärnor. En vätebomb bygger på att fissionen i sin tur startar fusion, sammanslagning av små lätta atomkärnor.

Fission är också processen som utnyttjas i världens atomkraftverk, men då i kontrollerad form. Fusionen har mänskligheten ännu inte lyckats bemästra för energiproduktion.

USA har genomfört flest atomprov i världen, drygt 1 000 under åren 1945–1992. Även Sovjetunionen och Frankrike utförde många hundra provsprängningar fram till 1990-talet.

Storbritannien och Kina är också erkända kärnvapenmakter sedan decennier tillbaka, medan Israel tros ha utvecklat sådana vapen i hemlighet.

Förutom Nordkorea utfördes de senaste officiellt erkända provsprängningarna i världen av de relativt nya atomvapenmakterna Indien och Pakistan 1998.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning