Sydkorea: Senaste robotarna ny sort

Nordkorea har avfyrat flera robotar den senaste veckan. Bild från förra veckans uppskjutning. Bild: KCNA

De projektiler som avfyrades från östra Nordkorea på onsdagsmorgonen lokal tid var robotar som flög 250 kilometer, uppger sydkoreanska försvaret.

Senast den 25 juli avfyrade Nordkorea två kortdistansrobotar från ett område nära Wonsan vid landets östkust. Robotarna som nu en vecka senare skjutits från samma område verkar enligt Sydkoreas försvarsminister Jeong Kyeong-Doo vara av en annan typ.

Enligt Pyongyang var testet för en vecka sedan en reaktion på de gemensamma militärövningar som grannlandet Sydkorea planerar att genomföra tillsammans med USA.

Japans regering understryker enligt nyhetsbyrån Kyodo att robotar avfyrade av Nordkorea är ett brott mot FN:s resolutioner.

Från USA:s håll hoppas man fortfarande på en diplomatisk väg framåt.

– Vi är medvetna om rapporterna om en robotskjutning från Nordkorea och vi fortsätter att bevaka situationen, säger Lee Peters, talesperson för USA:s militära styrkor i Sydkorea.

Trädgårdsstaden har kvar sin charm

På 1950-talet gjorde den moderna trädgårdsstaden Hagalund finländsk stadsplanering världsberömd. I dag är det både gammalt och nytt boende som får bostadsköpare att vända sina blickar hitåt. 3.9.2019 - 09.17

Mer läsning