Sydkorea befarar nordkoreanskt robottest i samband med årsdag

USA:s F/A 18-stridsplan på flygbasen Osan söder om den sydkoreanska huvudstaden Seoul i dag. Bild: YONHAP

Sydkorea uppger att landet står i full militär beredskap på grund av ett eventuellt nytt nordkoreanskt robottest.

Nordkorea firar i dag att kommunistpartiet grundades för 72 år sedan. Många experter har varnat för att landet på årsdagen kan utföra ett nytt robot- eller kärnvapentest.

Nordkorea har tidigare utfört motsvarande tester på andra historiska årsdagar. I fjol genomförde Nordkorea ett kärnvapenprov på årsdagen för när landet grundades.

En representant för den sydkoreanska armén uppger att Sydkorea noga följer med den nordkoreanska arméns rörelser.

Den sydkoreanaska nyhetsbyrån Yonhap uppger att man i Nordkorea observerat kontinuerliga trupp- och materielrörelser och att det kan vara tecken på ett förestående test.

Förra veckan rapporterade flera medier med hänvisning till den ryska nyhetsbyrån RIA Novosti att Nordkorea förbereder sig för ett nytt test med en långdistansrobot. Nyhetsbyrån stödde sig på ett uttalande av den ryska parlamentsledamoten Anton Morozov, som företräder det högerextrema Rysslands liberaldemokratiska parti. Morozov besökte Nordkorea förra veckan med en rysk delegation.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning