Syditaliens röster kan avgöra italienska valet

Det italienska parlamentsvalet på söndag kan avgöras i Syditalien, där striden står mellan veteranen Silvio Berlusconi och den 50 år yngre ledaren för det populistiska missnöjespartiet Femstjärnorna Luigi di Maio. HBL har besökt di Maios hemtrakter utanför Neapel.

Staden gränsar till det förgiftade området kallat eldslandet, eftersom man där nattetid dumpar och bränner giftiga industrisopor som sedan sprids på åkrarna. Något som i hög grad förstört stora delar av detta bördiga område.

Var tredje italiensk väljare är fortfarande osäker om hen skall rösta och i så fall på vem. I Norditalien dominerar högerpartierna som Silvio Berlusconis Forza Italia och det främlingsfientliga Lega Nord. I Centralitalien med Toscana och Umbrien är vänstern och regeringspartiet Demokraterna (Pd) fortfarande störst. I södern står striden mellan Forza Italia och Femstjärnorna.

– Syditalien är ett svart hål, där ingen vet vem som vinner. Valet kan därför fortfarande avgöras i folkrika regioner som Kampanien, Apulien och Sicilien, trots att prognoserna pekar på att inget block får egen majoritet, säger statsvetaren och valexperten Roberto D'Alimonte som gör egna valundersökningar för den ansedda ekonomitidningen Il Sole 24 Ore.

– Jag litar inte ens på mina egna undersökningar, många är osäkra eller svarar inte sanningsenligt, förklarar D'Alimonte.

Att det snart är parlamentsval märks inte alls i sömniga och lugna Aversa; en småstad på 35 kilometers avstånd från miljonmetropolen Neapel. Aversa är en högerstyrd stad med en rad småindustrier. En gång var detta ett blomstrande jordbruksområde med odlingar av frukt och grönsaker och tillverkning av läcker mozzarella.

I den sömniga småstaden Aversa märker man inte av det annalkande parlamentsvalet. På gatorna är allt lugnt och stilla. Bild: Jacob Balzani Lööv

Den mäktiga napolitanska maffian camorran har här en betydande närvaro.

– Vi befinner oss inte i det värsta området, men även Aversa har en betydligt högre frekvens av tumörsjukdomar. Det är ofrånkomligt, säger journalisten Lidia de Angelis som arbetar för nättidningen CasertaCE. Redaktionen, två personer, jobbar direkt på en uteservering som vintertid har plastväggar som skyddar en aning mot regn och kyla.

Valet engagerar inte många. I Syditalien väcker regional- och kommunalval större intresse eftersom det då finns inslag av svågerpolitik, korruption och utbyte av tjänster och gentjänster, förklarar Lidia de Angelis medan hon knattrar flitigt på sin dator.

Utanför caffè Diaz tar baristan Antonio Giordano, 25, en rökpaus. Han tänker inte rösta.

Baristan Antonio Giordano (till vänster) tar sig en paus i jobbat och kommer i politiskt samspråk med finanspolisen Giuseppe Ianuale. Bild: Jacob Balzani Lööv

– Ingenting ändrar sig här någonsin. Det är fullkomligt meningslöst att rösta, säger han.

Han får sällskap av finanspolisen Giuseppe Ianuale som dricker en stark och rejält sockrad espresso. För honom står valet mellan Femstjärnorna och EU-kommissionären Emma Bonino. Hon var tidigare aktiv inom det lilla radikala partiet som i dag splittrats efter ledaren Marco Pannellas död. Bonino väljer denna gång att gå till val på en egen Europalista. Bonino ligger redan över spärren på tre procent och skulle därmed ha goda chanser till flera egna mandat i det nya parlamentet.

– Högern är ovärdig att rösta på. I sitt program bryr de sig inte ens om att redovisa hur deras löften ska realiseras och med vilka pengar, säger Ianuale som ännu är osäker på hur han skall rösta.

Frukt- och grönsakshandlaren Salvatore D'Amore har gott om kunder denna lördagsförmiddag. Många köper kronärtskockor och bittra späda broccolin som här kallas "friarielli". Även Salvatore har tröttnat på Berlusconis höger och vet inte hur han skall rösta.

– Berlusconi har korvstoppat oss med sitt prat och sina tomma löften. Hans lokalpolitiker här har tjänat massor mer pengar och glufsat i sig allt vad de kommit över, säger han argt.

Frukt- och grönsakshandlare Salvatore D'Amore har tröttnat på Berlusconi och hans högerparti. Men än vet han inte hur han ska rösta. Bild: Jacob Balzani Lööv

Enrico, Salvatore och Carlo är alla tre utan jobb. De tänker alla tre rösta på Femstjärnorna. Bild: Jacob Balzani Lööv

Arbetslösheten överskuggar allt här. I åldern mellan 20 och 25 står hälften utan arbete. På ett annat av stadens torg träffar vi tre unga män i åldrarna 26, 23 och 20: Salvatore, Enrico och Carlo. Några efternamn vill de inte ge. Alla tre är arbetslösa och bor förstås fortfarande hemma.

De tänker rösta på Femstjärnorna och Carlo, 23 förklarar varför:

– Jag gillar partiets idé med medborgarlön. På så vis kommer mera pengar i omlopp och jag tror att det kommer att bli bättre fart på vår ekonomi då.

Nicola och Enzo är jämngamla, 34 år, och har växt upp tillsammans. De jobbar båda på samma skofabrik i grannkommunen Teverola. Det är långt ifrån eleganta italienska läderskor. Här handlar det om enklaste tygskor som sys i rasande fart.

– Lönen är tre euro i timmen. Med extra långa arbetspass lyckas jag jobba ihop till en månadslön på 800 euro som skall räcka till tre personer, säger Enzo som har med sig sonen Paolo som bara är ett och ett halvt år.

Hans hustru jobbar inte regelbundet, men lyckas ibland få enstaka ströjobb som att städa. Både Nicola och Enzo funderar på att rösta på Femstjärnorna. De tillägger att det inte finns andra fasta jobb att få. Och för att få ett jobb som deras behövs rekommendationer. De låter förstå att det handlar om personer som har koppling till områdets organiserade kriminalitet. Ingen av de två vill ställa upp på bild.

Vi åker två mil österut för att komma till den en gång stora industristaden Pomigliano d'Arco. Staden går på sparlåga. Av den jättelika bilfabriken som i decennier producerat många av Alfa Romeos lyxiga bilmodeller återstår bara en spillra. Romano Prodi som var chef för landets statsföretagsgrupp IRI gick med på att Fiat fick köpa Alfa Romeo 1986. I dag tillverkas här endast modellen Panda som är Fiats enklaste bil. Även den jättelika flygindustrin som fanns här, såväl civil som militär, har upphört.

Lidia och Christian de Angelis jobbar på nättidningen CasertaCE. Redaktionen består av två personer. Bild: Jacob Balzani Lööv

Franco Pagano jobbar för staden Aversa och ser till att alla partier ges rum på väggen för valaffishering. Bild: Jacob Balzani Lööv

Pomigliano d'Arco är hemort för Femstjärnornas nye rekordunge ledare Luigi di Maio som bara är 31 år gammal. Ingen är profet i sin egen stad. Det visar sig överraskande att det är ganska länge sedan denna industristad hade en vänsterpolitiker som borgmästare.

Kommunen styrs sedan 2010 av den i dag 78-årige Raffaele Russo som omvaldes 2015. En man med många tidigare politiska liv även som parlamentariker för det italienska socialistpartiet som upplöstes efter den jättelika mutskandalen Tagentopoli 1992–93.

– Russo har alltid lyckats komma tillbaka även efter att han som borgmästare tvingades avgå då kriminella element infiltrerat kommunen, berättar Femstjärnornas Dario di Falco.

Han är övertygad om att Luigi di Maio kommer att gå mot en stor seger. Dario di Falco kom tvåa i kommunalvalet 2015 och menar att han borde ha vunnit:

– Raffaele Russo trixade i valkampanjen och gick som kandidat fram med tio olika politiska listor. Något som tyvärr fortfarande är tillåtet i Italien.

Det är lördag eftermiddag och en relativt mild vinterdag. Trots det är staden fullständigt öde under siestan fram till klockan sex. Till sist möter vi Lorenzo Zito, 22, som rastar sin hund Roger. Det är första gången han får rösta i ett parlamentsval och han är osäker.

– Men det blir nog Femstjärnorna. Jag ser inget annat alternativ, säger han.

Vi går tillbaka till partiets vallokal där Dario di Falco är på väg ut för distribuera valinformation. Utöver partiets program finns en jättebild på den stilige och alltid mycket välskräddade partiledaren Di Maio.

Tobia Augimeri låter sig fångas upp av Femstjärnornas valreklam. Bild: Jacob Balzani Lööv

I denna stad där få personer är politiskt aktiva känner alla redan Dario di Falco. Folk stannar och tar emot informationen.

Carmine La Gatta, 67, hejar vänligt och skrattar. Klart jag skall rösta på er, säger han. Carmine har precis gått i pension efter lång tjänst inom det kommunala elverkets administration.

– Min arbetsplats var ett ekonomiskt rövarnäste fullt av korruption. Alla såg endast till sin egennytta och strävade efter att tjäna en extra hacka, säger Carmine La Gatta och tillägger att det nu krävs en rejäl förnyelse i stan.

Bakgrund

Femstjärnorna

Femstjärnorna är ett populistiskt missnöjesparti som tagit väljare såväl från vänstern som från högern.

Det grundades 2009 av ledaren Beppe Grillo, komiker med vass satir, och företagaren och webbexperten Gianroberto Casaleggio (död 2016), sonen Davide har tagit hans plats.

Partiet debuterade i parlamentsvalet 2013 och fick drygt 25 procent. Den då 26-årige Luigi di Maio blev underhusets vice talman.

Oppositionen har kritiserat honom för att inte ha avslutat några av sina studier, först läste han till en ingenjörsexamen och sedan juridik.

Di Maio blev partiledare i september. Han valdes av 82 procent av partiets medlemmar vid en nätomröstning.

I dag är partiet avgjort Italiens största och låg runt 28 procent i de sista valundersökningarna som publicerats. Partiet har som princip att inte ingå koalitioner, men avser att rikta en appell till övriga partier om samarbete.

Häromdagen försökte di Maio överlämna en ministerlista till Italiens president. Denne tog inte emot, utan en sekreterare fick listan. Ett politiskt trick som aldrig tidigare använts och som kritiserats hårt av andra partier.

Beppe Grillo 69 har tagit ett steg tillbaka. Han har nu en fristående blogg, men har fortfarande hederstiteln att vara partiets politiske garant.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03