Sydafrika: Känsligt förslag om ägande antaget

EFF-ledaren Julius Malema.Bild: EPA/BRENTON GEECH

Parlamentet i Sydafrika har med stor majoritet antagit ett förslag från det vänsterpopulistiska partiet EFF om expropriering – överlåtelse av äganderätt – av land från vita jordägare till svarta medborgare.

Det var EFF-ledaren Julius Malema själv som presenterade motionen.

– Vi måste säkerställa att vi återupprättar värdigheten hos vårt folk utan att kompensera de kriminella som stal vårt land, sade Malema som innan han bildade EFF var partiledare för regeringspartiet ANC:s ungdomsförbund.

Röstsiffrorna blev 241 för motionen och 83 emot.

Inom ANC är landfrågan känslig, och inför nästa år nationella val har trycket ökat på partiledningen att få fart på processen att överföra mark. Ännu kontrollerar vita jordbrukare 73 procent av den odlingsbara jorden i Sydafrika. Motsvarande siffra 1994 när Sydafrika höll sina första demokratiska val och rasåtskillnadspolitiken apartheid hade skrotats var 85 procent, så det går inte fort.

När landets nytillträdde president Cyril Ramaphosa höll sitt tal till nationen i mitten av februari tog han upp landfrågan och lovade forcera processen men med tillägget att det ska ske på ett sätt så att jordbruksproduktionen också ökar.

Frågan är nu förd till en särskild kommitté som ska återrapportera till parlamentet i slutet av augusti.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00