Sydafrika: ANC får definitivt majoritet

Cyril Ramaphosa möts av anhängare efter att ha avlagt sin röst i Soweto, förstad till Johannesburg. Bild från onsdagen, valdagen. Bild: Ben Curtis/TT-AP

Regeringspartiet ANC vinner det sydafrikanska valet och säkrar definitivt en majoritet. Resultatet är ett tapp för landets stora maktparti, men innebär att president Cyril Ramaphosa kan regera vidare utan andra partiers stöd.

Redan tidiga resultatprognoser förutsåg en seger med över 50 procent för ANC, men nu har tillräckligt många röster räknats för att allt annat ska vara matematiskt omöjligt, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Vid klockan 19 finsk tid hade 95 procent av valdistrikten räknats. ANC hade då 57,7 procent av väljarstödet.

Sämsta resultatet

Resultatet är ANC:s sämsta i ett nationellt val sedan 1994, då partiet vann det första fria valet efter apartheidtiden under Nelson Mandelas ledning.

För president Cyril Ramaphosa, som efterträdde den korruptionsanklagade Jacob Zuma i december 2017, kan det dock vara en slags pyrrhusseger. Ramaphosa har bett om ursäkt för och lovat att rensa ut korruptionen i partileden och statsapparaten – vilket inte fallit väl ut hos Zumaanhängare inom ANC.

– Ramaphosa måste vara mycket försiktig, för att inte riskera att ANC splittras, sade Sydafrikaexperten Henning Malber, verksam vid Nordiska Afrikainstitutet, till TT i samband med att resultaten tickade in på torsdagen.

– Om han hade varit tuffare i att bekämpa korruption och straffa dem runt Zuma hade han satt sammanhållningen inom ANC på spel. Nu har han, åtminstone på ytan, kunnat behålla den sköra enigheten inom ANC, på bekostnad av en del röster.

Rösträkning pågår vid valkommissionens resultatcenter i Pretoria. Nu står det klart att ANC får majoritet. Bild: Ben Curtis/TT-AP

"Villiga att förlåta"

Efter lokalvalen 2016, där det Jacob Zuma-ledda ANC vann med knappt 54 procent, ansågs regeringspartiet vara pressat och på nedgång.

Det ser alltså något ljusare ut än så i de nationella valen.

– Folket har visat att det är villigt att förlåta ANC, säger Ronald Lamola, medlem i ANC:s högsta beslutande organ, till nyhetsbyrån Reuters.

Som Henning Melber ser det har de sydafrikanska väljarna röstat för "relativ stabilitet och ekonomiska framsteg".

Det största oppositionsalternativet Demokratiska Alliansen kommer tvåa med ungefär 20 procent av rösterna. Vänsterpopulistiska Ekonomiska frihetskämpar klättrar från 6 procent i förra valet till ungefär 10 och kommer trea.

Ett slutgiltigt resultat väntas bli offentliggjort under lördagen.

Sydafrika är den afrikanska kontinentens mest industrialiserade land och näst största ekonomi (efter Nigeria).

Mellan 1948 och 1994 bedrevs rasåtskillnadspolitik – apartheid – i Sydafrika. Apartheid gick ut på att separera svarta och vita under en rasistisk regim som bland annat förbjöd svarta från att röra sig fritt i "vita" områden. Svarta och vita hölls även åtskilda på restauranger, sjukhus och offentliga transportmedel, och äktenskap mellan människor av olika hudfärg förbjöds.

I april 1994 hölls de första allmänna valen där alla fick delta, oavsett hudfärg. Afrikanska nationalkongressen (ANC) med Nelson Mandela i spetsen vann en jordskredsseger. Sedan dess har partiet, som utgjorde en motståndsrörelse under apartheidtiden, vunnit samtliga parlamentsval. 2007 tog Jacob Zuma över ordförandeposten i ANC efter Thabo Mbeki, i sin tur Mandelas efterträdare.

Zumas tid som ANC-ledare och sydafrikansk president kantades av korruptionsskandaler. I december 2017 tog Cyril Ramaphosa över partiledarposten och några månader senare även presidentämbetet. Under årets valrörelse har Ramaphosa bland annat lovat nya jobb, starkare tillväxt och minskad ojämlikhet mellan svarta och vita.

Källa: Landguiden

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning