Medieavslöjande: USA spionerade på europeiska toppolitiker med dansk hjälp

USA har enligt SVT med dansk hjälp spionerat på bland annat svenska politiker. Arkivbild. Bild: Jonas Ekströmer/TT

USA har med dansk hjälp spionerat på europeiska toppolitiker, rapporterar flera medier.

Amerikanska underrättelsetjänsten NSA har med dansk hjälp lyckats spionera på ledande politiker och tjänstemän i bland annat Sverige, Frankrike och Tyskland, skriver SVT, som publicerar avslöjandet tillsammans med danska, norska, tyska och franska medier.

Uppgifterna framkommer i en utredning med kodnamnet "Operation Dunhammer" inom danska underrättelsetjänsten Forsvarets Etterrettningstjenste (FE). Utredningen har analyserat amerikansk övervakning från Danmark under åren 2012 och 2014.

Avslöjandet bygger på information från nio olika källor med tillgång till hemligstämplad information från danska underrättelsetjänsten.

Merkel avlyssnad

NSA har utnyttjat ett samarbete med FE där danska internetkablar kunnat avlyssnas för att spionera på statsledare och andra toppolitiker i Sverige, Norge, Frankrike och Tyskland. Huruvida finska politiker också skulle ha blivit föremål för spionage nämns inte.

Endast ett fåtal namn har avslöjats, men USA spionerade bland annat på Tysklands förbundskansler Angela Merkel och landets tidigare utrikesminister Frank-Walter Steinmeier, rapporterar Danmarks Radio, som deltagit i granskningen.

För svensk del säger en av källorna säger till SVT att spionaget bland annat rör svenska näringslivsintressen och namngivna svenska politiker. Det ska enligt en annan källa röra sig om "politiker inom områden som underrättelsetjänsten normalt intresserar sig för".

NSA har utnyttjat ett samarbete med FE där danska internetkablar kunnat avlyssnas för att spionera på statsledare och andra toppolitiker i Sverige, Norge, Frankrike och Tyskland.

Svensk försvarsminister: Oacceptabelt

Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist (S) säger till nyhetsbyrån TT att han tog del av uppgifterna via SVT för drygt en vecka sedan.

– Jag har tagit kontakt med den danska ministern och mina frågor handlar om huruvida det finns uppgifter att det inom någon dansk myndighet förekommit avlyssning av Sverige, säger Hultqvist.

Enligt Hultqvist, som bett om att få besöka försvarsutskottet på torsdag för att diskutera uppgifterna, har Danmark kommenterat genom att säga att avlyssning av nära allierade är "oacceptabelt".

– Det är naturligtvis allvarligt. Vi kan inte acceptera om det är så att svenska politiker och tjänstemän avlyssnas, säger han.

Danmarks försvarsminister Trine Bramsen (S) har avböjt att ställa upp på intervjuer, men säger i ett skriftligt svar till nyhetsbyrån Ritzau att regeringen inte vill "spekulera".

Hon tillägger att den sittande regeringen har samma inställning som Helle Thorning-Schmidts regering den aktuella perioden.

"Systematisk avlyssning av nära allierade är oacceptabel. Det antar jag att olika regeringar är och kommer vara eniga om", skriver hon.

Avslöjandena om spioneriet har publicerats av Danmarks radio i samarbete med SVT, NRK, Süddeutsche Zeitung, NDR, WDR och Le Monde. Granskningen baseras på DR:s research.

Professor: Ingen överraskning

För Wilhelm Agrell, professor emeritus i underrättelseanalys, kommer uppgifterna om det amerikanska spioneriet inte som någon överraskning.

– Utåt måste politiker naturligtvis vara förvånade och upprörda och kräva en utredning, men i realiteten vet de exakt vad det här handlar om, säger han.

Han kallar uppgifterna "ett avslöjande som går i repris". Redan i fjol avslöjade SVT och Danmarks Radio att NSA spionerat på svensk försvarsindustri och stridsflygplanstillverkaren Saab, men enligt de nya uppgifterna var spionaget långt mer omfattande.

Varför USA skulle spionera på vänligt sinnade allierade, med Danmark som något slags underhuggare, kan enligt Wilhelm Agrell framstå som obegripligt för gemene man.

– Men det är det egentligen inte. Signalspaningen bedrivs i dag i huvudsak genom att man "tappar ur" kommunikation ur det fiberoptiska systemet där majoriteten av tele- och datatrafiken går.

– I väst är det USA och NSA som är den centrala aktören, som har den teknik som behövs. Man sluter partneravtal med enskilda länder och deras signalspaningstjänster. Man har ett sådant med svenska Försvarets radioanstalt, FRA, och man har ett sådant med danska motsvarigheten Forsvarets Etterettningstjenste, FE.

"Helt logiskt"

Enligt de här avtalen kan man gemensamt tappa ur information ur de kablar som passerar landet. Till exempel i Sveriges fall är det viktig information, eftersom mycket av den ryska trafiken går via de svenska noderna.

– De här avtalen är kända eftersom de läckte ut med Snowden-materialet. Begränsningen är dock att USA inte får samla in material om värdlandet, som är Danmark i det här fallet. Alltså kan man inte avlyssna svenska politiker via samarbetet med Sverige, men via samarbetet med Danmark går det utmärkt.

Edward Snowden är en amerikansk visselblåsare som 2013 avslöjade hur bland annat amerikansk underrättelsetjänst ägnat sig åt massiv övervakning av tele- och datatrafik i världen.

Wilhelm Agrell säger att det är ett slags underrättelsekonstitution som styr det här och som allmänheten inte har någon insyn i.

– Därför kan sådana här avslöjanden te sig obegripliga, men känner man till hur tekniken fungerar och hur avtalen är skrivna, så är det här helt logiskt.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Pionjären inom styling

Mer läsning