Svenska stjärnan Stina Nilsson byter till skidskytte

Stina Nilsson byter gren. Bild: Martti Kainulainen / LEHTIKUVA

Längdstjärnan Stina Nilsson byter sport till skidskytte.– Jag har alltid vetat att jag kommer göra en satsning mot skidskytte" säger Nilsson i ett pressmeddelande.

Den 26-åriga OS- och VM-guldmedaljören följer därmed i samma spår som Magdalena Forsberg, som sadlade om från landslagsåkare i längdskidor till att bli en av världens främsta skidskyttar.

Stina Nilsson säger att hon länge har funderat på att en gång byta till skidskytte. Men i och med en skada vid årsskiftet, som förstörde andra halvan av hennes säsong, skyndades bytet på.

– Min grundtanke var att köra längdskidor ett OS till och sedan byta efter säsongen 2022. Men på grund av min skada har jag fått mycket tid att tänka och provskjuta och jag känner att jag verkligen inte vill vänta längre. Det är alldeles för roligt för det, säger Stina Nilsson i ett pressmeddelande.

Nilsson har varit med i längdlandslaget sedan 2013 och framför allt tillhört världens allra främsta sprintåkare de senaste åren. Hennes främsta meriter är OS-guldet i sprint 2018 liksom de dubbla VM-gulden i sprintstafett och stafett 2019. Nästa säsong väntar dock nya prövningar för skidskyttenovisen Nilsson.

– Jag är ödmjuk för skidskyttets utmaningar, där jag tror att rutinen med geväret och att lära sig allt om vapnet, som till exempel när och hur man skruvar, blir den största utmaningen, men det är en utmaning jag ser fram emot. Jag får väl bara träna lite extra på det, säger hon.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skräddarsytt drömhem uppfyllde alla önskemål och höll budgeten

Mer läsning