SVT om "Antikrundans" nazistmiss: Olyckligt

Avsnittet ska nu ändras till SVT Play och i repriser, enligt SVT. Arkivbild. Bild: Fredrik Sandberg/TT

I veckans avsnitt gav Sveriges Televisions "Antikrundan" Hermann Göring titeln "tysk politiker" – utan att nämna dennes roll som nazist och krigsförbrytare.

Den något bristfälliga informationen dök upp i en faktaruta när programmet undersökte en ring som tillhört Hermann Görings svenska fru Carin Göring.

"Otroligt aningslöst", tycker Christer Bergström, som är författare och expert på andra världskriget.

– Göring förkroppsligar nazismen i all sin ondska. Han var judehatare till och med innan Hitler var det, säger han till Göteborgs-Posten.

Victoria Nordansjö, pressansvarig på SVT, kallar beskrivningen högst olycklig.

– Vi har gått på vad Nationalencyklopedin har skrivit, men naturligtvis skulle vi även skrivit ut att han var nazist, säger hon till GP.

Programmet ska nu ändras på SVT Play och i repriser.

Riksmarskalken och flygvapenchefen Hermann Göring grundade bland annat Gestapo och var ansvarig för inrättandet av de första koncentrationslägren. I Nürnbergrättegångarna efter andra världskriget dömdes han till döden, men begick självmord innan straffet verkställdes.

Nazisten Hermann Göring. Arkivbild. Bild: TT-AP

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning