SVT avslöjar: Nordea hjälpte vapensmugglare med brevlådeföretag

Bild: Martti Kainulainen

En av de kunder som Nordea hjälpt att grunda brevlådeföretag i skatteparadis är en utpekad vapensmugglare, rapporterar SVT. SVT grundar sina uppgifter på de läckta Panamadokumenten.

Kunden Loftur Johannesson blev känd på 70- och 80-talet under smeknamnet "The Icelander". Enligt flera källor ska han ha tjänat stora pengar på att hjälpa CIA att smuggla vapen till bland annat Afghanistan. Enligt bland annat Sunday Times samarbetade Loftur även med Stasi för att sälja stridsvagnar till Iraks diktator Saddam Hussein i slutet av 1980-talet.

Nordea tog över Loftur Johannesson som kund från isländska Landsbanki åren efter den isländska kraschen 2009, rapporterar SVT. Enligt SVT:s Uppdrag granskning hade han så sent som 2015 fortfarande fyra aktiva brevlådeföretag hos Nordea.

Nordea vill inte kommentera uppgifterna.

– Vi kan tyvärr inte kommentera det eftersom vi inte kan och inte får kommentera enskilda kunder, säger Nordeas presschef Magnus Nelin till Uppdrag granskning.

Loftur Johannesson förnekar för SVT att han skulle ha arbetat för underrättelsetjänster.

Trädgårdsstaden har kvar sin charm

På 1950-talet gjorde den moderna trädgårdsstaden Hagalund finländsk stadsplanering världsberömd. I dag är det både gammalt och nytt boende som får bostadsköpare att vända sina blickar hitåt. 3.9.2019 - 09.17

Mer läsning