SVT återvänder till julkalenderns rötter

Expedition. I årets SVT-julkalender vill både Johan Ulvesons forskare och Ester Vuoris Selma hitta jultomten. Bild: Ulrika Malm /SVT

Efter att fjolårets SVT-julkalender krtisierades för att vara för ojulig, satsar SVT på traditionell julstämning i årets kalender.

Julkalendern: Selmas saga sänds i SVT1 och Barnkanalen vardagar kl. 8.15 och 19.45, helger kl. 9.45 och 19.45. Serien visas även i Yle Fem varje morgon.

Efter fjolårets publiksuccé med Tusen år till julafton – inspirerad av infotainment-formatet Historieätarna – återvänder SVT i år till den regelrätta fiktionens värld med julkalendern Selmas Saga.

Vi följer åttaåriga Selma, som får veta att hennes fattiga familj ska vräkas från sitt hus strax före jul. Förtvivlad flyr hon ut i vinternatten och där träffar hon den missförstådda forskaren Efraim von Trippelhatt, hånad av sina kollegor i Vetenskapsakademien för sin teori om tomtens existens, förhindrad att göra en luftskeppsexpedition för att bekräfta den. Också Selma vill träffa tomten som kanske kan uppfylla hennes högsta önskan om att hennes familj ska få behålla sitt hus.

De två första avsnitten lovar gott – här vankas magi i sekelskiftsmiljö med den svenska julkalenderns klassiska anslag i omväxlande dur och moll. Ester Vuori som gör Selma har en intensiv men naturlig utstrålning och Johan Ulveson – en gammal bekant i julkalendersammanhang – är som klippt och skuren för rollen som excentrisk forskare. För manus och regi står Per Simonsson och Stefan Roos.

Fredrik Sonck Kulturchef

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03