Svindlare lurade hundringar av godtrogna kunder på nätet

Bild: Mostphotos

Polisen misstänker en kvinna för ett tjugotal fall av bedrägeri på nätet, främst på Facebook. Kvinnan har tagit betalt för bland annat Marimekkos produkter, men aldrig levererat dem.

En kvinna i 40-årsåldern har ägnat sig åt svindel på nätet hela sommaren, bland annat genom att ge sig ut för att sälja produkter som hon aldrig haft i sin ägo, än mindre levererat till köparna. Hon har framför allt svarat på förfrågningar om Marimekkos produkter, såsom väskor. Polisen misstänker kvinnan för bedrägeri.

Kvinnan har begärt omkring hundra euro per väska ett tjugotal gånger, men aldrig levererat någonting för de pengar hon fått. Kvinnan har också "sålt" smartklockor och fotvårdsprodukter.

Samma kvinna har ägnat sig åt liknande affärer förut, uppger polisen. Åren 2018 och 2019 utgav hon sig för att sälja hela hopen produkter för skönhetsvård, men även Marimekkoprodukter på sajten Tori och i diverse Facebookgrupper. Då rörde det sig om ungefär 40 fall och ett pris på allt från hundra till några hundra euro per affär.

Kvinnan har systematiskt låtit bli att leverera produkterna sedan hon tagit emot betalningen. I några få fall, då köparen upprepade gånger har hotat polisanmäla henne, har hon returnerat pengarna.

Kvinnan har uppgett akut penningbrist som motiv till brottet.

Polisen påminner om att man aldrig ska betala för produkter på nätet förrän man tagit emot dem.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning