Svidande valnederlag i Grekland för Syriza – Tsipras erkänner sig besegrad

En blivande premiärminister? Ny demokratis ledare Kyriakos Mitsotakis ställer upp på en bild med en väljare. Bild: Angelos Tzortzinis/Lehtikuva-AFP

Segern i dagens nyval tycks med stor marginal gå till konservativa Ny demokrati och dess ledare Kyriakos Mitsotakis – sedan styrande partiet Syriza lidit ett svidande nederlag.

Enligt vallokalsundersökningar – men också de besegrade – väntar ett maktskifte i Grekland.

En sammanfattande undersökning från flera av Greklands största tv-bolag visar att Ny demokrati får 40 procent av rösterna, jämfört med 28,5 procent för sittande premiärminister Alexis Tsipras parti Syriza. En av vallokalsundersökningarna tyder också på att Ny demokrati får egen majoritet med mellan 155 och 167 av de 300 platserna i parlamentet.

Rösträkning på gång i Greklands näststörsta stad Thessaloniki. Bild: Sakis Mitrolidis/Lehtikuva-AFP

– Vi har en klar seger för Ny demokrati. Vi får vänta och se hur de kommer att utnyttja det, säger Panos Skourletis, talesperson för Syriza, till statlig tv.

Efter nästan fem år vid makten verkar alltså premiärminister Alexis Tsipras dagar vara räknade. Hans Syriza får enligt vallokalsundersökningarna 82 mandat.

Den slutliga mandatfördelningen beror på hur det går för de mindre partierna, som ska över en treprocentsspärr för att komma in i parlamentet.

"Bättre dag"

Enligt vallokalsundersökningarna kan före detta finansminister Yanis Varoufakis få 14 mandat med sitt nya parti Mera25, medan nationalistpartiet Grekisk lösning kan få 13 mandat – lika många som högerextrema Gyllene gryning.

Enligt en prognos från inrikesdepartementet får Ny demokrati 39,8 procent och Syriza får 31,5 procent.

Greklands nuvarande premiärminister Alexis Tsipras röstade i dagens val. Bild: Louisa Gouliamaki/Lehtikuva-AFP

Grekland har under Syrizas styre delvis återhämtat sig efter år av ekonomisk kris och den höga arbetslösheten är på väg ned. Landet dras dock fortfarande med Europas största statsskuld, och Tsipras hårda tag för att dra landet ur krisen har mötts av både ris och ros från grekerna.

Utmanaren Kyriakos Mitsotakis och hans Ny demokrati har vunnit sympati med utlovade skattesänkningar för småföretagare och medelinkomsttagare – de grupper som drabbats hårdast av Syrizas skattepolitik.

– I dag tar grekerna sitt öde i sina egna händer och jag är säker på att en bättre dag för vårt land gryr, sade Mitsotakis, när han kom till en vallokal på söndagen och möttes av supportrar.

Missnöje med namnbyte

En fråga som också har bidragit till missnöjet med Syriza är uppgörelsen med grannen Nordmakedonien, som efter grekiska krav gick med på att byta namn från Makedonien trots att förslaget bara fick stöd av fyra av tio greker.

Ny demokrati röstade nej.

Opinionsundersökningar gav Ny demokrati en ledning på tio procentenheter framför Syriza.

Tsipras höll dock hoppet uppe på valdagen.

– Lämna inte detta viktiga beslut om era liv till någon annan, sade Tsipras riktad till landets unga.

på att Ny demokrati får egen majoritet med mellan 155 och 167 av de 300 platserna i parlamentet.

Den grekiska ön Andros, som ligger i den nordliga delen av ögruppen Kykladerna. Bild: Heikki Saukkomaa/Lehtikuva

Nyval efter förluster

Tsipras och hans vänsterparti Syriza tog hem en storseger i valet 2015. Han kandiderade ursprungligen med löften om att stoppa nedskärningar, men har själv tvingats acceptera nödlån och åtstramningskrav från EU.

Den 51-årige utmanaren Kyriakos Mitsotakis har studerat vid Harvard och är son till den före detta premiärministern Konstantinos Mitsotakis, som styrde landet mellan 1990 och 1993.

De högerextrema vindarna tycks samtidigt ha avtagit i Grekland. I EU-valet tappade nynazistiska Gyllene gryning närmare 60 procent av sitt stöd.

Tsipras kallade till nyval i juni efter att ha förlorat till Ny demokrati i både EU- och lokalval.

Fakta

Greklands kris

2009: Greklands regering larmar om att statsskulden är dubbelt så stor som beräknat. En revidering visar att den uppgår till 15 procent av BNP – att jämföra med 3 procent vilket är taket inom EU.

2010: Grekland ber om hjälp och beviljas i maj motsvarande cirka 100 miljarder euro i stödlån i utbyte mot stora besparingar i de offentliga finanserna.

2011: I oktober förbereds ett andra stödpaket på omkring 120 miljarder euro, där en del av pengarna från det föregående ingår.

2015: Greklands parlament säger ja till villkoren för att få ut ett tredje stödlån på cirka 0,8 miljarder euro.

2016: Euroländernas finansministrar godkänner skuldlättnader på kort sikt för. IMF pressar på för att en del av statsskulden ska skrivas av.

2018: Beslut om skuldlättnaderna kommer i juni. Stödprogrammet löper ut den 20 augusti, men Grekland står kvar under skärpt finansiell övervakning.

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning