Tegnell: Immuna svenskar kan vara säkrare att ta emot än andra

Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten i Sverige, ser inte fog för de nordiska ländernas oro. Arkivbild. Bild: Jonas Ekströmer/TT

De nordiska länderna vädrar oro för den svenska turisten. Då smittspridningen kommit betydligt längre i Sverige lyfter nu många idén om att gränserna inte bör öppnas för svenskar. Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell anser tvärtemot att svensken kan vara säkrare att ta emot än andra.

De nordiska länderna är inte särskilt lockade av tanken på att öppna sina gränser för svensk turism. I Danmark vill flera oppositionspartier att gränsen ska öppnas för tyskar och norrmän, men inte för svenskar.

I Norge finns en liknande rädsla för att svenskar ska ta med sig smitta. När gränserna öppnas till Norge den 15 juni kan gränsen fortfarande vara stängd för svenska turister, enligt Sveriges Radio.

Större smittspridning

– Just det tittar regeringen på nu, när kan vi öppna gränsen igen och släppa svenskar in i Norge. Ni har ju en större smittspridning i Sverige, säger Frode Forland, smittskyddsdirektör på norska på Folkehelseinstitutet, till radio P1.

Samma tongångar hörs från Finland. I förra veckan när de nordiska inrikesministrarna möttes digitalt, avvisade inrikesminister Maria Ohisalo tanken på en nordisk "resebubbla" med gemensamma riktlinjer, med hänvisning till den omfattade virusspridningen i Sverige.

– Norge, Danmark och Island har lyckats stabilisera situationen, i Sverige är läget mera oroväckande, sade Ohisalo efter mötet och påpekade att Finland kan behandla gränserna mot Estland och Sverige olika beroende på smittläget.

THL:s Mika Salminen ser en risk i att ta emot svenska turister till Finland med tanke på smittspridningen. Bild: Jussi Nukari/LEHTIKUVA

Även Mika Salminen, hälsosäkerhetsdirektör vid Institutet för hälsa och välfärd, ger uttryck för samma oro. Det vore betydligt mer riskabelt att ta emot svenska turister jämfört med till exempel danska och norska, säger han.

– Det är ett politiskt beslut men den faktiska skillnaden i smittspridningen är ett faktum, och jag antar att regeringen förstås tar det i beaktande.

Inte resa till Sverige

Anders Tegnell, statsepidemiolog på svenska Folkhälsomyndigheten, tycker inte att det finns fog för sådan oro.

– När vi kommer fram i sommar kan det vara så att vi har så pass många immuna i Sverige så att det kan vara säkrare att svenskar kommer dit än någon annan.

Dessutom var det inte besökande italienare, fransmän eller britter som förde in smittan varken i Sverige eller i de andra nordiska grannländerna, menar Tegnell. I stället var det svenskar som varit utomlands som tog med sig coronaviruset tillbaka till Sverige.

– Så ska de göra något utifrån den erfarenheten är det att de ska hindra sina egna invånare från att resa till Sverige, säger han.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning