Sverige vill införa samtyckeslag – "Sex ska vara frivilligt"

Det blir förbjudet att ha sex med en person som inte uttryckligen sagt ja eller aktivt visar att den vill delta. Nu lägger regeringen fram sitt lagförslag. Arkivbild. Bild: Adam Wrafter/SvD/TT

I Sverige blir det förbjudet att ha sex med en person som inte uttryckligen sagt ja eller aktivt visar att den vill delta. Nu kommer regeringens utlovade förslag om samtyckeslag.

– Sex ska vara frivilligt och är det inte frivilligt är det olagligt, säger Sveriges statsminister Stefan Löfven (S).

Han, vice statsminister Isabella Lövin (MP) och justitieminister Morgan Johansson (S) presenterar lagen på en gemensam pressträff.

– Fler handlingar kommer att räknas som våldtäkt och straffen höjs. Men lagen är också ett verktyg för att förändra attityder och värderingar i vårt samhälle, säger Löfven.

Med en samtyckeslag förtydligas frivilligheten. Att en person vill vara med måste vid varje nytt moment i sexakten uttryckas antingen genom att denne säger det eller visar det.

"Mänskliga rättigheter"

Redan i dag kan en gärningsman i de allra flesta situationer där samtycke saknas dömas för våldtäkt, och inga instanser har bedömt att samtycke kommer att leda till fler fällande domar.

– Vi har länge arbetat för att modernisera sexualbrottslagstiftningen och jag är oerhört glad att vi äntligen får en samtyckeslagstiftning på plats, säger Isabella Lövin.

Hon fortsätter med att säga att sex ska vara frivilligt, annars är det inte lagligt, och kopplar det hela till metoo-rörelsen som under hösten samlat vittnesmål om sexuella övergrepp och trakasserier.

– Jämställdhet och mänskliga rättigheter är något som gäller alla överallt och hela tiden. Nu fortsätter vi arbetet på bred front för att eliminera den destruktiva kvinnosynen, säger Lövin.

"En uppstramning"

Andelen kvinnor som utsätts för sexualbrott ökar, framhåller Morgan Johansson.

– Den innebär inte bara en uppstramning och skärpning utan också ett väldig viktigt budskap att sex ska vara frivilligt, och allt annat riskerar du att lagföras för. Om mäns våld mot kvinnor ska upphöra är det männen som måste förändras, säger han.

Begreppet våldtäkt behålls, och nya oaktsamhetsrekvisit införs.

– Vår bedömning är att fler kommer att lagföras, säger Morgan Johansson.

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning