Sveriges regering vill förbjuda rasistiska organisationer

Regeringen vill att det ska bli möjligt att förbjuda rasistiska organisationer. Morgan Johansson (S), Gustav Fridolin (MP) och Ylva Johansson (S) vid regerings pressträff i veckan. Bild: TT/Vilhelm Stokstad

Sveriges regering vill förbjuda rasistiska organisationer. – De här organisationerna begränsar människors möjligheter att delta i demokratin, säger utbildningsminister Gustav Fridolin.

Det finns ett utrymme i den svenska grundlagen för att förbjuda rasistiska organisationer menar regeringen. Paragrafen har inte tidigare tillämpats men bör och ska tillämpas menar regeringen, rapporterar Sveriges Radios Ekot.

– De här organisationerna begränsar människors möjligheter att delta i demokratin – som unga HBTQ-aktiva som inte kunde åka till Almedalen och beskriva sin verklighet, och man bryter ner lokaldemokratin och skrämmer människor från att engagera sig i ett par svenska kommuner där man etablerat sig, Då behöver vi pröva om vi kan göra som i Finland och begränsa dessa organisationer säger Miljöpartiets Gustav Fridolin till TT.

Agerande i Almedalen

Bakgrunden till regeringens ställningstagande är händelserna runt Nordiska motståndsrörelsen (NMR) i Almedalen då aktiva i rörelsen uppträdde aggressivt och hotfullt mot bland annat HBTQ-personer och organisationer.

Det handlar om organisationer som agerar militärt eller som förföljer människor på grund av etnicitet eller ursprung, som nazistiska eller rasistiska organisationer enligt regeringen.

Var ska gränsen gå mellan vad som räknas som rasistiskt? Många anser att även Sverigedemokraterna är rasister.

– Det handlar inte om allmänna programförklaringar utan organisationer som aktivt sysslar med förföljelse av personer och utnyttjar sina rättigheter för att begränsa andras rättigheter, så som NMR väldigt medvetet gör när de söker att få torgmöten precis utanför RFSL och en synagoga, säger Gustav Fridolin.

Grundlagen ger redan i dag möjlighet att förbjuda dessa organisationer menar regeringen. Men den har inte tillämpats säger justitieminister Morgan Johansson (S) till Ekot.

Utrymme i grundlagen

– Vi har inte haft den här typen av lagstiftning tidigare i Sverige. Andra länder har haft det, men inte Sverige. Nu tycker vi att det får vara nog när det gäller den här typen av aktiviteter. De utgör nu, tycker jag, ett allvarligt hot mot enskilda människor, så det här måste vi vidta mer kraftfulla åtgärder mot, för att få stopp på, säger han till Ekot.

En utredning som ska ha "stark parlamentarisk insyn" enligt Gustav Fridolin, ska tillsättas. Den ska specifikt utreda vilka möjligheter grundlagen ger till att införa ett sådant förbud och direktiv ska skrivas tillsammans med de borgerliga partierna. Vem som ska leda utredningen är inte klart. Möjligheterna att få igenom ett förslag i riksdagen ser han som goda, utifrån de diskussioner som redan förts mellan regeringen och de borgerliga partierna.

– Flera partier har sett att vi behöver skärpa lagarna och det vet vi från diskussionerna om hur det kan ske. Men om det finns stöd för detta beror helt på hur lagen kan utformas, säger Gustav Fridolin.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning