Sveriges regering ger grönt ljus för Nord Stream 2 – men kritisk hållning kvarstår

Nord Stream 2-rören har lagrats i Karlshamn i Sverige inför slutmontering i Östersjön. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

Den svenska har gett klartecken till Nord Stream 2:s ansökan om att lägga en gasledning i Sveriges ekonomiska zon i Östersjön. Regeringen är i sig kritisk till projektet, men anser sig inte kunna säga nej. – Alltjämt har regeringen en grundkritisk ställning till frågan, säger näringsminister Mikael Damberg.

Den planerade gasledningen ska bli totalt 1230 kilometer lång, varav drygt 500 kilometer är i den svenska ekonomiska zonen. Den går också igenom den finska ekonomiska zonen på en sträcka på 374 kilometer.

Finlands regering godkände i april ledningen. Nu landar den svenska i samma slutsats, men med en kritisk hållning.

Näringsminister Mikael Damberg (S) pekar bland annat på Ukrainas utsatta läge, att landet riskerar att bli utan gas om landet rundas som transitland för gas till övriga Europa.

– Och det finns en risk för att energileveranserna skulle kunna användas som politisk påtryckning, säger Damberg som dock påpekar att Sverige, enligt internationell rätt inte kan säga nej till ledningarna.

Regeringen ställer ändå en rad villkor på företaget.

Annorlunda i Danmark

Bakom Nord Stream 2 står det statliga ryska gasbolaget Gazprom och en rad europeiska energibolag. Längs samma sträcka som den nya gasledningen föreslås ligga finns sedan tidigare gasledningen Nord Stream 1.

Också Tyskland har gett slutligt tillstånd till Nord Stream 2 att anlägga och driva en gasledning, medan danskarna funderar. I det danska fallet ska ledningen gå igenom danskt territorium, inte bara i dansk ekonomisk zon.

Tillståndsförfarandet i Ryssland är på gång.

Hamnbråk

För svensk del har det tidigare varit bråk kring om ryssarna skulle få tillgång till Slite hamn på Gotland och Karlshamn i Blekinge. På Slite blev det slutligen ett nej medan Karlshamn fick klartecken för att låta Nord Stream 2 lagra rör i hamnen, trots regeringens motstånd. Frågan hör till det kommunala beslutsfattandet.

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) har tidigare sagt att regeringens säkerhets- och försvarspolitiska analys kvarstår, det vill säga att projektet påverkar det svenska försvaret. Samtidigt hänvisar han till det åtgärdsprogram som tagits fram tillsammans med Försvarsmakten, Tullen, Kustbevakningen, Polisen och Säkerhetspolisen i samarbete med Karlshamns kommun.

– Det är ett program som ger insyn i projektet, men detaljerna kan jag inte gå in på av sekretesskäl. Det kan handla om många typer av åtgärder.

Nyligen hotade USA med att införa sanktioner mot industrinationen Tyskland om de nya gasledningarna i Östersjön blir en realitet. Orsaken bakom uppmaningarna är att Nord Stream 2 utgör en säkerhetsrisk och kan göra Europa allt för beroende av energi från Ryssland, enligt USA.

– Detta är en viktig milstolpe för Nord Stream 2-projektet. Vi gläder oss att den svenska regeringen godkänt utläggningen och driften av Nord Stream 2 ledningen", säger Lars O Grönstedt, Senior Advisor vid Nord Stream 2 i ett pressmeddelande.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning