Sveriges regering föreslår: Stopp för rökning på uteserveringen

Sveriges regering vill begränsa rökningen även utomhus. Bild: Mostphotos

Det blir förbjudet att röka på restaurangens uteservering, på tågperrongen och i lekparken i Sverige om regeringen får som den vill. Nu ska rökförbudet gälla också utomhus.

STOCKHOLM – Vi behöver se till att avnormalisera rökning i Sverige, säger socialminister Annika Strandhäll.

Hon presenterade den svenska regeringens förslag på en tågperrong i Stockholm på fredagen, och just perronger hör till de platser i det offentliga rummet utomhus som ska omfattas av det utökade rökförbudet.

Hit hör också lekplatser, idrottsplatser, busshållplatser – och kanske mest kontroversiellt: uteserveringar.

Strandhäll säger att hon är övertygad om att det förbudet kommer att kännas lika naturligt som förbudet att röka inomhus på restauranger och krogar som Sverige införde 2005. Finland gjorde det två år senare.

Regeringens lagårdsremiss omfattar också snusförsäljning, som Sverige har ett EU-undantag för. Det ska bli förbjudet att sälja förpackningar med mindre än tjugo portioner snus. Motiveringen är att mindre dosor fungerar som "inkörsprodukter".

Affärer som vill sälja tobaks- och snusprodukter kommer att behöva tillstånd för det, precis som fallet redan nu är i Finland.

Målet är att minska rökningen och skydda barn och unga från rökning, enligt Annika Strandhäll. Över 100 0000 svenskar räknas insjunka i cancer till 2040 och rökningen är den största enskilt påverkbara orsaken för hon fram.

Sverige har som mål att vara rökfritt 2025, men ett totalförbud går regeringen ändå inte in för. Annika Strandhäll talar i stället om att ta ett steg i taget.

Regeringens utredare föreslog redan 2015 ett utökat rökförbud och Strandhäll sade på presskonferensen att hon tror att det svenska folket är redo för ett. Hon litar också på att få igenom förslaget i riksdagen, men alldeles säkert är det inte enligt SVT. De borgerliga partierna uttrycker sig försiktigt.

Liberalernas ordförande Jan Björklund säger till Sveriges radio att ett förbud utomhus är att gå för långt – inomhus är påverkan på andra gäster däremot tydlig.

– Till sist så måste vuxna myndiga människor själva ta ansvar för hur man lever sitt liv.

Vad är då straffet för den som bryter mot förbudet tänkt att bli? Jo, att man avvisas från platsen. Böter ska det enligt Sveriges radio inte handla om.

I Finland är rökning utomhus förbjuden vid daghem och skolor samt "under skyddstak och på läktare vid offentliga tillställningar utomhus".

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Är du vuxen och vill bli närvårdare? Studiestart i mars 2020! Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning