Sveriges radios pris till Matilda Södergran: "Väldigt fint att finlandssvenska författare kan få priset"

Matilda Södergran är den femte finlandssvenska mottagaren av Sveriges radios lyrikpris, med diktsamlingen Överlevorna som "utan att förenkla skalar av språket och blottlägger skikt på skikt av mening". Bild: Micke Grönberg

Den finlandssvenska författaren och översättaren Matilda Södergran belönas med Sveriges radios lyrikpris för samlingen Överlevorna – "motsträvig lyrik i aforistisk förklädnad som utan att förenkla skalar av språket och blottlägger skikt på skikt av mening".

– Det känns väldig hedrande, och det är det första svenska pris jag fått. Det känns också väldigt fint att finlandssvenska författare kan få det här priset – att vi inte är så upptagna av nationsgränser när det gäller litteratur, säger Matilda Södergran.

– Överlevorna är en viktig bok för mig som tog lång tid att skriva och blev något av en vändpunkt i mitt skrivande, så därför är jag väldigt tacksam över att just den kanske hittar fler läsare tack vare priset.

Södergran är född 1987 i Korsnäs, hennes böcker utges på det finlandssvenska förlaget Schildts & Söderströms, hon bor i Malmö – och hör som författare helt enkelt hemma "i det svenska språkområdet med en fot i Svenskfinland och en i Sverige", säger hon.

I prismotiveringen konstateras att Överlevorna "med en uppmärksamhet som aldrig sviktar rör vid utsattheten att finnas till. Det är motsträvig lyrik i aforistisk förklädnad som utan att förenkla skalar av språket och blottlägger skikt på skikt av mening."

På frågan om vilken poetisk tradition Södergran själv upplever att hon skriver i säger hon att hon försöker "att inte vara sin egen litteraturvetare", och i stället vara så fri som möjligt och inte medvetet förhålla sig till all den samtida litteratur hon läser.

"Överlevornas minimalism är både utmanande och givande. (...) Men det svåra tvingar läsaren att stanna upp, det bildar en spricka i vardagen där tillvaron framträder med en ny intensitet. Det är en av poesins många möjligheter, och en möjlighet som Överlevorna utforskar konstfärdigt," skrev HBL:s recensent Valter Holmström i sin recension av boken 18.5 2018.

Överlevorna är Matilda Södergrans femte diktsamling sedan debuten 2008. Förutom som poet arbetar hon också som översättare av litteratur från engelska, senast poesi av den svensk-amerikanska poeten Siv Cedering och essäistik av den irländska författaren Emelie Pine.

Fjolårets vinnare var den svenska poeten Gunnar D Hanssons Tapeshavet.

Matilda Södergran är den femte finlandssvenska författaren som belönas med Sveriges radio lyrikpris, instiftat 1958. Så sent som 2016 var pristagaren också finlandssvensk, Catharina Gripenberg med samlingen Handbok att bära till en dräkt (Schildts & Söderströms). Tidigare finlandssvenska pristagare är Ralf Parland (1966), Tua Forsström (1987) Eva-Stina Byggmästar (1998).

De övriga kandidatverken var i år Ædnan av Linnea Axelsson, Anteckninga r av Tua Forsström, Att snara en fågel av Ingela Strandberg, och Rösterna från Avocadobergen av Thomas Tidholm.

Prissumman är 30 000 kronor, cirka 3 000 euro.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Mångsidiga museiupplevelser lockar till Lahtis

Mer läsning