Sveriges Radio: Brister i Gotlands försvar

Det råder stora brister i det försvar som håller på att byggas upp på Gotland, för en miljard kronor (drygt 100 miljoner euro), menar flera experter som Sveriges Radios Kaliber pratat med, rapporterar Ekot.

Kritiken handlar främst om att det inte finns luftvärn eller artilleri på ön. Om en krissituation skulle uppstå måste luftvärnet komma från Halmstad och artilleriet från Boden.

Soldater som kan köra stridsvagnarna på ön måste också ta sig från fastlandet.

– Till att börja med, hela Gotland kan de inte ens försvara över huvud taget. Vi talar om en enstaka plats, Visby flygplats eller Slite hamn eller någonting sånt, säger Karlis Neretnieks, tidigare chef för Gotlands regemente och rektor på den svenska Försvarshögskolan.

Försvarsminister Peter Hultqvist säger till Kaliber att han inte utesluter att det blir mer satsningar på försvaret av ön.

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46